Intervenția precoce în autism

autism_02
Scopul principal al screeningului şi al detecţiei precoce este de a asigura copiilor cu TSA (tulburări de spectru autist) accesul la intervenţii bazate pe dovezi, pentru a le oferi cele mai bune oportunităţi de dezvoltare şi o evoluţie optimală.

Scopul principal al screeningului şi al detecţiei precoce este de a asigura copiilor cu TSA (tulburări de spectru autist) accesul la intervenţii bazate pe dovezi, pentru a le oferi cele mai bune oportunităţi de dezvoltare şi o evoluţie optimală.

Un studiu din 2009 pe 5 ani, efectuat la Universitatea Washington din Seattle de către Dawson și Rogers (Pediatrics Journal), a evaluat  48 copii cu vârste între 18 luni şi 30 luni, care au fost împărțiți în 2 grupuri:
– 1 grup de copii a făcut 20 de ore de intervenţie/ săpt., 4 ore/ zi, 5 zile/  săpt. şi 5 ore/ săpt. de terapie făcută prin intermediul părinţilor, care au primit training din partea specialiştilor.
– 1 grup a primit programe de terapie în serviciile comunitare

Intervenţia folosită a fost Early Start Denver Model, ce  combină metodele de învăţare ABA cu abordările developmentale bazate pe relaţionare
Concluziile studiului au fost:
– IQ copiilor din grupul de intervenţie s-a îmbunătăţit în medie cu 18 puncte, iar al celorlalţi cu 4;
– Limbajul receptiv s-a îmbunătăţit cu 18 pct. în grupul de intervenţie faţă de 10 pct. la grupul de control;
– 7 din copiii din grupul de intervenţie au avut modificări de diagnostic datorită îmbunătăţirii abilităţilor globale.

Prin urmare s-a dovedit că ”Intervenţia precoce pentru copiii mici cu autism este foarte eficientă

Alte studii:

  • Corsello (2005) a demonstrat că intervenţia precoce conduce la o evoluţie mai favorabilă; ​
  • Ghidurile australiene de bună practică (2012); ​
  • “Strategii bazate pe dovezi” (Wong et al. 2014);​
  • “Interventia precoce pentru copiii cu autism” – au fost analizate bazele de date Medline si PsychInfo pe perioada 1995-2003; ​
  • „Intervenţia precoce pentru copiii cu TSA cu vârste mai mici de 3 ani” – au fost scoase evidenţe din articole publicate până în dec. 2013 (Zwaigenbaum, Paediatrics 2015).

Recomandarea Asociației Americane de Pediatrie este de a efectua Screening de depistare precoce a tulburărilor de spectru autist.

www.autismspeaks.org

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

La FUN-PSI veți descoperi că orice obstacol poate fi depășit și orice problemă are o rezolvare! Depresia, iritabilitatea, anxietatea, fobiile, atacurile de panică, tulburările de alimentație, de comportament, de memorie, dependențele de orice tip, tulburările psihotice sau psihosomatice, toate își pot găsi rezolvarea. Trebuie doar să îndrăznești să ceri ajutor specializat.


CONTACT

Apelează chiar acum!



Testimoniale