Ce înseamna să fii mama unui copil cu autism?
You have been assigned this mountain to show others it can be moved!
Am fost întrebată ce inseamnă să fii părintele unui copil cu autism.
Înseamnă să primești lecții prețioase despre viață predate chiar de copilul tău. Înseamnă să ajungi să vezi frumusețea de a avea un copil special, zilnic să repeți tot ce a învățat la terapie, să notezi fiecare reușită și să rămâi mereu în alertă pentru eventualele probleme ce pot apărea.
Întotdeauna l-am văzut pe David special, chiar dinainte să se nască mi-am imaginat că va fi un copil special, talentat, inteligent si extrem de frumos
Copilul cu autism este un copil înainte de toate. Odată ce am descoperit că David are autism orice mi s-a părut dificil în viață până la momentul acela devenea floare la ureche. Nici un pas înainte nu poate fi făcut fără eforturi incredibile. Atunci când mi-am recunoscut propriile temeri, mi-am dat seama că ar trebui mai bine, să învăț metode prin care să le depășesc. Am învățat că trebuie să slăbesc strânsoarea, în loc să dețin strâns controlul. Acesta este o mare schimbare, o schimbare a modului în care percep rolul meu de mamă. Mai important este o schimbare a modului în care mă comport, a modului în care mă trezesc dimineața alături de copilul meu si ceea ce fac pentru el în fiecare zi.
Am învățat că nu trebuie să fac totul singură. Trebuie să includ oameni pricepuți și să am încredere în ei. Am învățat că trebuie să mă bucur de fiecare cuvânt nou rostit, fiecare reușită în lupta cu autismul. Și da, este o luptă grea, pe viață, însă cu credință și datorită terapeuților implicați din viața lui David, am și speranța spre noi progrese.
Cu ajutorul oamenilor buni și frumoși la suflet, David a învățat să zâmbească din nou si cel mai important să mă strige cu un glas de înger „mama„. Este un sentiment pe care nu îl pot descrie în cuvinte. Acel moment a meritat toată lupta, toate terapiile, fiecare pas, fiecare bănuț cheltuit, fiecare lacrimă. Pentru că din acel moment am știut că David va fi bine.
Am ales să las la o parte situațiile în care am fost pusă în fața ipocriziei, am învățat să trec peste privirile compătimitoare, peste excluderi sau comentarii răutăcioase. La prima vedere sunt optimistă si pozitivă, dar mă copleșesc emoțiile imediat cum încep să povestesc istoriile personale.
Mulțumesc Fun-Psi Club pentru că mi-a găzduit aceste gânduri și mulțumesc încă o dată celor care ne sunt alături în această luptă de a-l învăța pe David frumusețea lumii noastre.
One comment
Moga kinga
ianuarie 11, 2019 at 10:47 am
De ar fi asa de frumos si in realitate sa poti beneficia de specialisti sa nu trebuiasca sa fugi sute kilometri pentru a asigura in minim de terapie