ianuarie 18, 20194min818

Ce este inteligența?

evolution
Ce cred psihologii, cercetătorii sau dicționarele că este inteligența? Am selectat, în continuare, principalele încercări de definire a conceptului.

„Dintr-o perspectivă îngustă, se pare că există la fel de multe definiții ale inteligenței câți experți care o definesc”

R.J. Stenberg

Ce cred psihologii, cercetătorii sau dicționarele că este inteligența? Am selectat, în continuare, principalele încercări de definire a conceptului.

Conform dicționarelor, principalele definiții sunt:

Cambridge Dictionary: „abilitatea de a învăța, înțelege și de a exprima judecăți sau de a emite opinii bazate pe rațiune”

Oxford Dictionary: „abilitatea de a își însuși și aplica deprinderi și cunoștințe”

Encyclopedia Britannica: „… abilitatea de adaptare efectivă la mediu, atât prin auto-schimbare cât și prin modificarea mediului sau descoperirea unuia nou… inteligența nu este un singur proces mental, cu mai degrabă o combinație între mai multe procese ale gândirii, cu scopul adaptării eficiente la mediul înconjurător”

Conform psihologiei, inteligența ar putea fi definită ca:

A. Anastasi: „Inteligența nu este o singură, unitară, abilitate ci, mai degrabă, un complex altcătuit din câteva funcții. Termenul denotă combinația de abilități necesară pentru a supraviețui și evolua într-o anumită cultură.”

M. Anderson: „… acel aspect al minții care pune în evidență capacitatea noastră de a gândi, de a rezolva probleme noi, de a fi raționali și de a înțelege lumea înconjurătoare”

S. S. Colvin: „o persoană posedă inteligență în măsura în care a învățat, sau poate învăța, să se adapteze la mediu”

A. Jensen: „Inteligența este un factor general care se regăsește în toate tipurile de manifestare” L. M. Terman: „Abilitatea de a dezvolta gândire abstractă”

Din punctul de vedere al cercetătorilor specializați în Inteligență Artificială, definițiile pot fi:

D. Fogel: „Orice sistem care generează comportament adaptativ pentru atingerea unor scopuri, într-o plajă de medii poate fi numit inteligent”

B. Goertzel: „Atingerea unor obiective complexe în medii complexe”

P. Wang: „Inteligența este abilitatea oricărui sistem de prelucrare a informației de a se adapta la mediul său în condiții de resurse și cunoștințe insuficiente”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

La FUN-PSI veți descoperi că orice obstacol poate fi depășit și orice problemă are o rezolvare! Depresia, iritabilitatea, anxietatea, fobiile, atacurile de panică, tulburările de alimentație, de comportament, de memorie, dependențele de orice tip, tulburările psihotice sau psihosomatice, toate își pot găsi rezolvarea. Trebuie doar să îndrăznești să ceri ajutor specializat.


CONTACT

Apelează chiar acum!Testimoniale