Au fost identificate genele responsabile pentru ADHD, autism, bipolarism, depresie și schizofrenie

deEchipa FunPsi Club

Au fost identificate genele responsabile pentru ADHD, autism, bipolarism, depresie și schizofrenie

Psihoterapie online
Psihoterapie online

Un grup internațional de cercetători, în cadrul unui proiect coordonat de către University of Queensland și Vrije Universiteit in Amsterdam, au analizat mai mult de 400.000 de persoane pentru ca identifica genele responsabile celor patru tipuri de patologie psihiatrice.

„Înainte de a începe analiza, știam că multe tulburări psihiatrice sunt corelate între ele în baza naturii lor ereditare” a declarat unul dintre cercetători, profesorul Professor Christel Middeldorp.

„De multe ori observăm, în cadrul aceleiași familii, tulburări psihiatrice dar nu neapărat de același tip. Am analizat un set specific de gene implicate în dezvoltarea mai multor tulburări, gene care nu sunt legate în mod special, să spunem, doar de ADHD, dar se regăsesc și în alte tulburări psihiatrice. O parte dintre aceste gene sunt foarte prezente în anumite structuri cerebrale care determină evoluția tulburărilor în discuție” a continuat profesorul.

Deși nu au dat publicității setul de gene implicate în disfuncțiile menționate, cercetătorii specifică faptul că „genele au un rol în traseele și mecanismele biologice împărtășite în creier iar sinapsele joacă un rol vital în această interacțiune, unde celulele comunică între ele. De asemenea, am descoperit că genele active în creier au un rol determinant în dezvoltarea disfuncțiilor, în timp ce genele prezente doar în țesuturi nu participă la dezvoltarea acestora”.

Descoperirea este foarte importantă din perspectiva dezvoltării medicamentelor care să controleze, amelioreze sau chiar să vindece afecțiunile în discuție.

Autodiagnostic online
Autodiagnostic online

Despre autor

Echipa FunPsi Club editor

Lasă un răspuns