10 Tips-uri pentru sănătatea creierului – prima parte

deEchipa FunPsi Club

10 Tips-uri pentru sănătatea creierului – prima parte

Psihoterapie online
Psihoterapie online

În ultimii ani există o explozie a informațiilor obținute din studiile despre creier. Se pot extrage însă câteva principii esențiale, bine fundamentate, care ne pot ajuta să ne îmbunătățim sănătatea creierului.

 1. SOMNUL
  Fără îndoială somnul de calitate reprezintă unul din cele mai importante cerințe pentru a avea un creier sănătos. Există o mare variație individuală privind numărul de ore de care necesită o persoană pentru a beneficia de un somn de calitate, ce variază de la 5 la 10 ore pe noapte.
  În timpul somnului scade utilizarea de energie și creierul începe o secvență de restaurare, înlocuind substanțele nedorite și înlocuind rezerva de energie ATP (adenosin trifosfat) ce a fost folosită pe parcursul zilei. De asemeni, în somn se favorizează procesele imunitare și recalibrarea sistemului endocrin.
  Informațiile și experiențele de peste zi sunt extrase din hipocamp și consolidate în diverse arii specializate ale creierului. Hipocampul le stochează temporar pe timpul zilei, funcționând ca memoria RAM a calculatoarelor. Dacă somnul nu este suficient, memorarea acestor evenimente cotidiene va fi afectată și de mai scurtă durată. De aici și ineficiența obiceiului de a învăța în noaptea dinainte de examen – putem să-l promovăm, dar nu vom reține prea multe informații.
  Tulburările de somn sunt complexe și pot fi cauzate de factori diverși: genetici, de mediu, stres, condiții medicale, tulburări psihice, creșterea nou-născuților și copiilor, ingestia de stimulante (cafeină, theofilină, theobromină, metilfenidat, anfetamine, modafinil, pseudoefedrină, cocaină ș.a.), durere, gândirea obsesivă / ruminativă, excitația și anticipația. Deși există multe variante de hipnotice, tratamentul cel mai eficient este o bună igienă a somnului.
 2. EXERCIȚIUL DE TIP AEROBIC
  Ca regulă generală, recomandările unui stil de viață sănătos pentru inimă sunt valabile și pentru sănătatea creierului. Creșterea fluxului sanguin duce la creșterea aportului de oxigen și îndepărtarea dioxidului de carbon și a produșilor reziduali.
  Numeroase studii demontrează efectele de promovare a sănătății ale exercițiilor aerobioce, incluzând: îmbunătățirea funcției cognitive, reducerea atrofiei cerebrale la vârstnici, creșterea stării de bine, scăderea depresiei, creșterea nivelului de energie.
 3. CONECTAREA SOCIALĂ
  Noi suntem, prin natura noastră, animale sociale. S-au făcut câteva studii în comunități de pe glob unde majoritatea persoanelor trăiesc peste 100 de ani. Scriitorul Dan Buettner de la National Geographic a studiat mult aceste comunități. El și echipa sa de cercetători au concluzionat câteva caracteristici de bază în 5 regiuni din lume unde există cea mai mare speranță de viață și cel mai mare număr de centenari pe cap de locuitor: un sentiment al scopului, obiceiuri zilnice de reducere a stresului, apartenența la o comunitate mai mare, punerea nevoilor familiei pe primul loc, participarea ca membru la un cerc social care întărește obiceiurile sănătoase.
  Aceste comunități unde indivizii trăiesc adesea o viață lungă și sănătoasă sunt denumite ”Zone Albastre”.

Partea a doua o puteți citi sau vizualiza dând click aici iar partea a treia, aici.

Autodiagnostic online
Autodiagnostic online

Despre autor

Echipa FunPsi Club editor

2 Comentarii până acum

10 Tips-uri pentru sănătatea creierului – partea a doua – FunPsi ClubPublicat pe8:43 am - aug. 14, 2019

[…] Prima parte o puteți citi dând click aici. […]

10 Tips-uri pentru sănătatea creierului – partea a treia – FunPsi ClubPublicat pe1:57 pm - aug. 16, 2019

[…] Prima parte o puteți citi aici iar partea a doua aici. […]

Lasă un răspuns