10 Tips-uri pentru sănătatea creierului – partea a treia
În ultimii ani există o explozie a informațiilor obținute din studiile despre creier. Se pot extrage însă câteva principii esențiale, bine fundamentate, care ne pot ajuta să ne îmbunătățim sănătatea acestuia.
Prima parte o puteți citi aici iar partea a doua aici.
- Învață informații noi în fiecare zi
Până în prezent nu există un tratament adecvat pentru majoritatea tipurilor frecvente de demență. Concluzia cercetărilor din prezent este că cel mai bun tratament în demență este prevenția.
Etiologia demenței este complexă, cu factori genetici, medicali, indusă de substanțe, de traumatisme ale creierului, de stilul de viață și factori de mediu. S-a constatat că persoanele mai educate par să aibă o ”rezervă” cerebrală mai mare de neuroni sănătoși, iar acest lucru este relaționat cu instalarea mai tardivă a demenței.
Învățarea de noi informații din arii necunoscute până atunci pare să favorizeze sinaptogeneza, care ajută la o mai bună funcționare a creierului și a rezervei cognitive.
Cu alte cuvinte, fă-ți o listă cu subiecte pe care ai vrea să le știi și continuă să înveți – istoria artei, chimie, astronomie, literatură străină, să gătești, tâmplărie, o limbă străină, statistică, fizică cuantică – orice lucru nou va ajuta la o bună sănătate a creierului. - Fă mișcare, folosindu-ți toate părțile corpului
Creierul nostru are 2 emisfere între care există conexiuni complexe, neuroni ce coboară până în măduva spinării pe aceeași parte a corpului sau pe partea opusă. Fiecare dintre noi ne-am născut cu o emisferă dominantă în privința limbajului și îndemânării, deși există o mare plasticitate în acest sens, mai ales timpuriu în viață.
Atunci când învățăm pentru prima dată o activitate nouă – să cântăm la chitară, să șofăm, să învățăm o limbă străină – avem nevoie inițial de multă atenție, intenție, repetiție și practică. Eventual poate deveni o a doua natură.
Cu cât creierul tău este provocat cu sarcini noi și cu cât sarcinile sunt mai complexe, cu atât el va fi mai sănătos. Mișcările din dans și yoga implică adesea grupe bilaterale de mușchi și s-au dovedit eficiente în îmbunătățirea sănătății creierului. - Urmează tratamentele bazate pe dovezi când ai afecțiuni medicale
Pentru orice afecțiune medicală ai avea, după ce te-ai asigurat că furnizorul tău de servicii medicale ți-a pus un diagnostic adecvat, în mod profesionist și te-a informat de toate opțiunile de tratament disponibile, fă tot posibilul să urmezi tratamentul ales.
deși este ultima recomandare din listă, este și cea mai importantă.
Concluzie
Creierul nostru este un organ complex care se reînnoiește în mod constant ca răspuns la comportamentele noastre, la mediu, stres, anti-stres, aportul nutrițional, eficiența somnului, conectarea socială, afecțiunile medicale, ingestia de substanțe de toate tipurile și numeroși factori ce nu sunt în controlul nostru.
În fiecare clipă din fiecare zi facem alegeri care ne pot influența sănătatea creierului. Provocarea noastră este, fără îndoială, să ne creștem șansele de a avea un creier sănătos.
2 comments
Pingback: 10 Tips-uri pentru sănătatea creierului - prima parte - FunPsi Club
Pingback: 10 Tips-uri pentru sănătatea creierului - partea a doua - FunPsi Club