Lumina albastră a ecranelor și degenerarea celulară
Expunerea prelungită la lumina albastră, emisă de telefon, tabletă, computer, dispozitive casnice, poate afecta longevitatea, chiar dacă nu este îndreptată direct spre ochi.
Acest lucru a fost demonstrat în cadrul unei cercetări la Universitatea de Stat din Oregon, S.U.A.. Ei au precizat că expunerea la lungimea de undă albastră produce degenerarea celulelor din creier și din retină.
Lumina naturală este esențială pentru ritmul circardian al organismului. Acest ciclu de 24 de ore este implicat în mai multe procese fiziologice, cum ar fi activitatea undelor cerebrale, producția de hormoni, regenerarea celulară. Dovezile sugerează că expunerea crescută la lumina artificială este un factor de risc pentru tulburările circadiene și de somn.
Speranța de viață a crescut semnificativ în ultimul secol iar noi petrecem din ce în ce mai mult timp în lumina artificială.
Cum ne putem proteja de aceste efecte nocive? Am putea să purtăm ochelari cu lentile de culoarea chihlimbarului care să filtreze lumina albastră și să ne protejeze retina. Telefoanele, laptop-urile și alte dispozitive pot fi setate să blocheze emisiile albastre.
Copiii și tinerii care petrec prea mult timp în fața ecranelor ajung să manifeste o scădere semnificativă a atenției, concentrării, devin hiperactivi, le scade capacitatea de a socializa. Dar și toleranța la amânarea obținerii unui beneficiu și la plictiseală în felul acesta devin mai nerabdători, mai nervoși și mai puțin toleranți cu cei din jur. S-a constatat că și creativitatea scade când tehnologia se folosește excesiv.
Și nu în ultimul rând, acest obicei de a folosi intensiv și de la vârste mici echipamentele electronice ce emit lumina albastră poate duce la declanșarea unei tulburări psihice, chiar și la ani distanță.
Este bine să folosim cu măsură mijloacele tehnologice, atât noi, cât și copiii noștri și mai ales să nu ignorăm metodele clasice de petrecere a timpului.