Cum afectează anxietatea copiii
Teama este o parte normală și naturală a vieții. Este urmarea evoluției Tulburările anxioase sunt problemele psihice cel mai des întâlnite la copii și adolescenți. Aproximativ 1:10 copii îndeplinesc criteriile unei astfel de tulburări.
Este interesant de menționat că, deși anxietatea este atât de des întâlnită în realitate, ea nu este motivul cel mai des întâlnit pentru care părinții apelează la psiholog sau psihiatru.
Mai frecvent, la specialiști ajung copiii cu probleme de comportament, agresivitate, de atenție , de alimentație sau cu tendințe suicidare. Explicația poate fi că majoritatea părinților unui copil anxios nu se gândesc să își ducă copilul la un specialist pentru a fi ajutați.
Poate pentru că se gândesc că este o parte a personalității copillui și nu se poate face nimic. Sau poate că anxietatea copilului nu îi afectează pe părinți sau pe profesori la fel ca celelalte motive menționate anterior și nu realizează consecințele reale asupra copilului.
Deși anxietatea nu are un impact atât de dramatic asupra vieții copiilor precum delicvența sau consumul de droguri, totuși problemele legate de anxietate pot afecta destul de puternic viața copiilor.
Copiii anxioși tind să aibă mai puțini prieteni decât alții de vârsta lor. Deoarece mulți dintre ei sunt timizi, aceștia întâmpină dificultăți în interacțiunea cu copii necunoscuți sau când vor să intre într-un grup. De aceea ei au de obicei un număr limitat de prieteni.
În consecință, lipsa prietenilor poate avea un impact important mai târziu în viață, accentuându-le singurătatea și scăzând șansele formării unei rețele de suport social.
Anxietatea poate afecta și performanțele școlare ale copilului. Mulți copii cu probleme de anxietate au performanțe foarte bune la școală datorită perfecționismului și conștiinciozității care îi determină să depună mai mult efort, dar ei ar putea avea performanțe și mai bune și cu eforturi mai mici.
Copiii care se îngrijorează mult întârzie cu rezolvarea temelor, au dificultăți cu lecțiile nu pentru că sunt incapabili, ci din lipsă de încredere în capacitățile lor. La școală sunt mai puțin atenți sau, dacă la ore se descurcă bine, pot eșua în situații de examen pentru că îngrijorarea îi împiedică să se concentreze.
Cercetările arată că pe termen lung acești copii timizi au opțiuni și oportunități mai restrânse în ceea ce privește cariera; inclusiv nu pot avea anumite meserii din cauza reținerii de a vorbi în fața altora.
Deși mulți copii cu anxietate se vor schimba pe măsură ce cresc și se maturizează și s-ar putea să devină adulți încrezători în sine și sociabili, totuși unii dintre ei vor deveni adulți anxioși.
Tulburările anxioase la vârsta adultă pot da naștere la dificultăți serioase în viață. Acești adulți sunt mai predispuși la consumul abuziv de alcool sau droguri, la absenteism sau șomaj, la boli somatice, la depresie sau chiar suicid.
În concluzie este recomandabil ca părinții să intervină cât mai precoce dacă observă dificultăți la copil, înainte ca problemele să devină mai serioase.