Pandemia și tulburările obsesiv-compulsive
Un sondaj realizat de KFF indică faptul că aproximativ 4 din 10 adulți susțin că stresul pandemiei le-a afectat negativ sănătatea mentală.
Rezultatele includ și persoanele cu tulburări obsesiv-compulsive (TOC).
Persoanele care suferă de Tulburare Obsesiv-Compulsivă (TOC) simt nevoia de a executa anumite rutine în mod repetat (compulsii) sau au anumite gânduri în mod repetat (numite obsesii).
Deși repetarea compulsiilor are ca obiectiv reducerea disconfortului produs de gândurile obsesive, acest efect este de scurtă durată, iar suferința provocată de comportamentele repetitive pe termen lung poate fi semnificativă. Persoanele cu TOC sunt capabile să-și controleze gândurile sau activitățile doar pentru perioade scurte de timp.
Persoanele diagnosticate cu TOC, au nevoie de suport profesionist pentru a putea ține sub control obsesiile și compulsiile într-un context extrem de solicitant pentru ei, așa cum este pandemia cu noul coronavirus.
Sugestiile de spălarea constantă a mâinilor și a diverselor alimente creează, în multe cazuri, probleme executive persoanelor cu tulburări obsesiv-compulsive. Motivul este legat de imposibilitatea acestora de a se conforma sau a limita la strictul necesar acțiunile cerute.
Astfel, purtatul măștilor, spălatul mâinilor, igienizare constantă, deși par acțiuni foarte simple, firești, pentru majoritatea persoanelor, pentru cei afectați de TOC pot fi veritabile surse de stres suplimentar.
Soluția stă în intervenția medicilor psihiatri, care decid tratamentul potrivit pentru fiecare caz în parte.