iulie 21, 20204min1104

Ochii trădează traumele din trecut

mindfulness
Un studiu realizat de către cercetătorii din Welsh prezintă modul în care ochii, mai precis pupilele, pot indica dacă persoana a fost supusă unor traume.

Un studiu realizat de către cercetătorii din Welsh prezintă modul în care ochii, mai precis pupilele, pot indica dacă persoana a fost supusă unor traume.

Sindromul de stres post-traumatic (PTSD) este o afecțiune specifică soldaților întorși din teatrele de război, persoanelor implicate în accidente de mașină sau abuzate.

Acestea pot prezenta o sensibilitate deosebit de ridicată sau excitație exagerată în viața de zi cu zi, acompaniate de incapacitatea de a se relaxa sau a se detașa de ce este în jur.

Cercetarea, condusă de către Dr. Almee McKinnon, în cadrul Universității din Cardiff, s-a concentrat pe modificările funcționale lăsate de către evenimentele traumatizante în pupilele pacienților afectați de PTSD.

Aceștia au fost expuși la imagini prezentând diverse amenințări sau arme, imagini neutre și imagini plăcute.

Reacțiile celor afectați de PTSD au fost diferite atât de reacțiile celor fără traume, cât și de ale persoanelor care au suferit traume dar nu au dezvoltat PTSD.

La stimularea „traumatizantă”, pupilele inițial nu au reacționat prin adaptarea la nivelul de lumină, iar ulterior efectiv și-au mărit dimensiunile, ca în situațiile de intensă activitate emoțională.

De asemenea, pupilele au reacționat exagerat chiar și în cazul imaginilor pozitive.

„Rezultatele indică faptul că persoanele afectate de PTSD au mecanismele de amenințare și frică activate în orice context incert emoțional” explică Dr. McKinnon.

De asemenea, „faptul că reacțiile există în cazul oricărui tip de stimul, nu doar a celor amenințători, ne permite să folosim imagini pozitive în terapie, mai degrabă decât cele negative care pot fi deranjante pentru pacienți” adaugă Dr. Nicola Gray, co-autoare a studiului.

„Dacă cineva afectat de PTSD este supus unei stimulări emoționale ridicate, chiar dacă aceasta este pozitivă, se declanșează imediat mecanismele de protecție. Clinicienii trebuie să înțeleagă în profunzime impactul stimulilor pozitivi, cu scopul de a-și ajuta pacienții să depășească provocările aduse de suprasolicitare” a declarat aceasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

La FUN-PSI veți descoperi că orice obstacol poate fi depășit și orice problemă are o rezolvare! Depresia, iritabilitatea, anxietatea, fobiile, atacurile de panică, tulburările de alimentație, de comportament, de memorie, dependențele de orice tip, tulburările psihotice sau psihosomatice, toate își pot găsi rezolvarea. Trebuie doar să îndrăznești să ceri ajutor specializat.


CONTACT

Apelează chiar acum!Testimoniale