august 24, 20203min1149

Zâmbetul: cum influențează creierul un creion ținut între dinți

mindfulness
Cercetători au publicat un studiu despre cum modifică starea de spirit o activitate musculară stimulată artificial, simulând zâmbetul

Cercetători ai University of South Australia au publicat recent un studiu despre cum modifică starea de spirit o activitate musculară stimulată artificial, cum ar fi zâmbetul simulat.

Rezultatele sunt cu atât mai interesante cu cât au fost făcute publice în contextul pandemiei Covid-19, al creșterii alarmante a nivelului de anxietate și de depresie.

În timpul experimentului au fost observate două condiții principale: cea a trăirilor emoționale și cea a posturii, implicit recunoașterea expresiilor faciale.

Condiția de zâmbet a fost creată forțând mușchii să ia poziția caracteristică acestuia, dar fără stimularea cognitivă care produce expresia în sine.

Cu alte cuvinte, participanții la experiment au ținut între dinți un creion care a forțat mușchii faciali să se comporte, mecanic, exact ca în timpul zâmbetului natural. Rezultatele au indicat faptul că mișcarea musculară a influențat atât auto-percepția stării cât și pe cea a persoanelor din jur. Aceștia din urmă, în ciuda modului evident în care mușchii faciali au fost forțați să se contracte, au interpretat totuși expresia ca zâmbet și au reacționat în consecință.

„Când mușchii îți spun că ești fericit, ești predispus să vezi lumea din jurul tău într-un mod pozitiv” susține Dr. Marmolejo-Ramos. „În cadrul cercetării am descoperit că stimularea forțată a zâmbetului stimulează amigdala, centrul emoțional al creierului, să elibereze neuro-transmițători care încurajează o stare generală pozitivă” a explicat acesta. Astfel, sistemele perceptiv și motor sunt inter-conectate.

Descoperirea poate avea implicații utile în terapie și în tehnicile de stimulare controlată a stării mentale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

La FUN-PSI veți descoperi că orice obstacol poate fi depășit și orice problemă are o rezolvare! Depresia, iritabilitatea, anxietatea, fobiile, atacurile de panică, tulburările de alimentație, de comportament, de memorie, dependențele de orice tip, tulburările psihotice sau psihosomatice, toate își pot găsi rezolvarea. Trebuie doar să îndrăznești să ceri ajutor specializat.


CONTACT

Apelează chiar acum!Testimoniale