Teama de a „rămâne pe dinafară” lovește toate vârstele
Anxietatea socială generată de teama că alții se distrează fără tine, adică de a „rămâne pe dinafară” nu este caracteristică doar adolescenților.
Conform unui studiu recent, publicat de către Washington State University în Journal of Social and Personal Relationships, FoMO (Fear of Missing Out – „Teama de a Rămâne pe Dinafară”, n.tr.) este asociată mai degrabă cu singurătatea, stima de sine scăzută și lipsa de îngăduință față de propria persoană, mai degrabă decât cu vârsta.
„FoMO nu este o frică prezentă doar la adolescenți sau tineri. Este vorba despre diferențele individuale, la orice vârstă” afirmă Chris Barry, profesor de psihologie și coordonatorul studiului. „Ne-am fi așteptat ca FoMO să aibă o incidență înaltă în grupurile de tineri, mai ales din cauza uriașei interacțiuni de pe platformele de socializare, însă rezultatele au demonstrat altceva” continuă acesta.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 400 de subiecți, cu vârsta între 14 și 47 de ani. Rezultatele indică faptul că platformele de socializare nu reprezintă un bun predictor pentru FoMO. De exemplu, două persoane cu același nivel de interacțiune pot avea atitudini diferite față de activitățile cercului de cunoștințe.
„Nu toți avem același grad de FoMO, dar predispozițiile naturale pot fi exacerbate în contextul platformelor de socializare” explică Barry. De asemenea, pare că teama nu este legată de percepția generală a calității vieții, deci nu reprezintă o anxietate socială covârșitoare.
Pentru cei care se simt lăsați pe dinafară, soluția presupune concentrarea pe propriile oportunități de creștere, analiza realistă a propriilor reușite, creșterea nivelului de auto-stimă și auto-îngăduință. De asemenea, ar trebui făcute acțiuni concrete pentru reducerea singurătății și, mai ales, deturnarea atenției față de experiențele de viață ale altora.