noiembrie 23, 20203min1396

Confirmată legătura dintre Alzheimer și microbiom

alzheimer
Studiile au confirmat legătura dintre dezechilibrul în microbiom și dezvoltarea plăcilor amiloide în creierul uman.

Studiile au confirmat legătura dintre dezechilibrul în microbiom și dezvoltarea plăcilor amiloide în creierul uman.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței. Încă incurabilă, aceasta afectează în mod direct aproape un milion de oameni din Europa și indirect milioane de membri ai familiei, precum și societatea în ansamblu ei. În ultimii ani, comunitatea științifică a intuit faptul că microbiomul intestinal joacă un rol în dezvoltarea bolii.

O echipă de la Universitatea din Geneva (UNIGE) și Spitalele Universitare din Geneva (HUG) din Elveția, împreună cu colegii italieni de la Centrul Național de Cercetare și Îngrijire pentru Alzheimer și Boli Psihiatrice Fatebenefratelli din Brescia, Universitatea din Napoli și IRCCS SDN Research Centrul din Napoli, confirmă corelația, la om, între un dezechilibru al microbiomului intestinal și dezvoltarea plăcilor amiloide în creier.

Acestea din urmă se află la originea tulburărilor neurodegenerative caracteristice bolii Alzheimer.

Proteinele produse de anumite bacterii intestinale, identificate în sângele pacienților, ar putea într-adevăr să modifice interacțiunea dintre sistemul imunitar și cel nervos și să declanșeze boala.

Aceste rezultate, care urmează să fie publicate în Journal of Alzheimer’s Disease, fac posibilă dezvoltarea unor noi strategii preventive bazate pe modularea microbiomului persoanelor cu risc ridicat de dezvoltare a bolii.

Influența asupra creierului

Bacteriile intestinale pot influența funcționarea creierului și pot promova neurodegenerarea prin mai multe căi. Una dintre acestea este influența asupra sistemului imunitar și, în consecință, modificarea interacțiunii dintre sistemul imunitar și sistemul nervos. Lipopolizaharidele, o proteină localizată pe membrana bacteriilor cu proprietăți pro-inflamatorii, au fost găsite în plăcile amiloide și în jurul vaselor din creierul persoanelor cu Alzheimer. În plus, microbiomul intestinal produce metaboliți – în special unii acizi grași – care, având proprietăți neuroprotectoare și antiinflamatorii, afectează direct sau indirect funcția creierului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

La FUN-PSI veți descoperi că orice obstacol poate fi depășit și orice problemă are o rezolvare! Depresia, iritabilitatea, anxietatea, fobiile, atacurile de panică, tulburările de alimentație, de comportament, de memorie, dependențele de orice tip, tulburările psihotice sau psihosomatice, toate își pot găsi rezolvarea. Trebuie doar să îndrăznești să ceri ajutor specializat.


CONTACT

Apelează chiar acum!



Testimoniale