Rolul conștiinței în distribuirea de știri false
Un studiu publicat în Journal of Experimental Psychology: General, realizat de cercetătorii din cadrul Școlii de Afaceri Fuqua de la Universitatea Duke, susține că există numeroși factori care ar putea determina oamenii să distribuie informații greșite, chiar și după ce au fost avertizați că acestea ar putea fi false.
Aceștia au concluzionat că un factor important îl are conștiința, care este una dintre cele cinci trăsături care cuprind personalitatea unui individ. În cazul distribuirilor de informații care sunt postate pe rețelele de socializare, conștiința pare a fi un factor cu adevărat important care determină relația dintre ideologia politică a unei persoane și dacă aceasta perpetuează dezinformarea.
În urma datelor analizate de cercetători a reieșit că participanții care au convingeri politice liberale și conservatoare au distribuit, într-o anumită măsură, știri eronate. Conservatorii care au avut scoruri scăzute la gradul de conștiință au distribuit informații eronate într-o măsură mai mare și au fost mai predispuși să repete un astfel de comportament decât liberalii sau conservatorii cu o conștiință mai înaltă.
Spre surprinderea cercetătorilor, datele au arătat că acei conservatori care au împărtășit informații false, au făcut-o indiferent de cât timp au petrecut pe rețelele de socializare, dacă au susținut ideile din povestea falsificată sau chiar pentru că încercau să-și alinieze sprijinul cu o anumită personalitate politică.
Analiza a constatat că participanții care au distribuit rapoarte eronate au fost motivați de dorința de a crea haos.
Acest comportament a dispărut aproape complet la oamenii cu niveluri mai mari de conștiință.
Sursa: neurosciencenews.com