Apneea nocturnă în timpul sarcinii poate duce la autism

femeie_insarcinata
Apneea în somn în timpul sarcinii poate crește riscul de modificări ale creierului și ale comportamentului asociate cu autismul, în special la nou-născuții de sex masculin, potrivit unui studiu efectuat pe cobai.

Apneea în somn în timpul sarcinii poate crește riscul de modificări ale creierului și ale comportamentului asociate cu autismul, în special la nou-născuții de sex masculin, potrivit unui studiu efectuat pe cobai.

Descoperirile susțin dovezi la oameni ale unei legături între apneea în somn și tulburările de neurodezvoltare și oferă un mecanism potențial pentru a explica legătura.

În timpul episoadelor de apnee în somn, respirația este parțial sau complet întreruptă, adesea cu sute de secunde pe noapte, provocând hipoxie intermitentă, adică scăderea oxigenării sângelui. Incidența apneei de somn în timpul sarcinii este în creștere, în concordanță cu epidemia de obezitate, și apare în aproximativ 15% dintre sarcinile necomplicate și peste 60% dintre sarcinile cu risc crescut până în al treilea trimestru. Se știe că apneea în somn în timpul sarcinii are efecte dăunătoare asupra nou-născutului, dar efectele asupra dezvoltării neuronale nu au suficient studiate.

Pentru a investiga impactul, autorii au supus șoarecii de laborator la niveluri intermitente de oxigen în timpul perioadelor de repaus, în a doua jumătate a perioadei de gestație. Tratamentul a indus hipoxie femelelor gestante, dar nu și la fetuși. Anomaliile de comportament la urmași au fost observate începând la scurt timp după naștere. Acestea includeau și modele modificate de vocalizare a suferinței atât la masculi, cât și la femele. Hipoxia maternă a afectat, de asemenea, funcția cognitivă și socială la descendenții de sex masculin, dar nu și la cei de sex feminin, ambele persistând până la vârsta adultă. Efectele au inclus reducerea memoriei de lucru, memoria de lungă durată și reducerea interesului pentru noi interacțiuni sociale.

Aceste modificări comportamentale au fost însoțite de anomalii semnificative în densitatea și morfologia coloanelor dendritice, care primesc și integrează semnale între neuroni. Modul în care hipoxia maternă a indus aceste modificări la fetușii care nu se confruntă cu hipoxie rămâne neclar.

„Din cunoștințele noastre, aceasta este prima demonstrație directă a efectelor hipoxiei intermitente materne în timpul gestației asupra fenotipurilor cognitive și comportamentale ale descendenților”, spune doctorul Cahill. „Datele noastre oferă dovezi clare că apneea în somn maternă poate fi un factor de risc important pentru dezvoltarea tulburărilor de neurodezvoltare, în special la descendenții de sex masculin”.

Cahill adaugă: „Pe baza corelațiilor clinice, s-a teoretizat că apneea în somn maternă în timpul sarcinii poate crește riscul de diagnostic de autism la descendenți; totuși, studiile funcționale lipsesc. Aici arătăm că apneea în somn în timpul gestației produce fenotipuri neuronale și comportamentale la rozătoare, care seamănă foarte mult cu autismul și demonstrează eficacitatea unei abordări farmacologice în inversarea completă a tulburărilor comportamentale observate.”

Studiul a fost coordonat de către cercetătorul Amanda Vanderplow, Michael Cahill și colegii lor, de la University of Wisconsin-Madison, și a fost publicat în revista PLOS Biology

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

La FUN-PSI veți descoperi că orice obstacol poate fi depășit și orice problemă are o rezolvare! Depresia, iritabilitatea, anxietatea, fobiile, atacurile de panică, tulburările de alimentație, de comportament, de memorie, dependențele de orice tip, tulburările psihotice sau psihosomatice, toate își pot găsi rezolvarea. Trebuie doar să îndrăznești să ceri ajutor specializat.


CONTACT

Apelează chiar acum!Testimoniale