Terapia prin cumpărături

terapie_shopping_r
Cercetările imagistice au raportat creșteri ale activității circuitului recompensei dopaminergic legat de shopping, în mod similar cu cele întâlnite în comportamentele adictive, cum ar fi consumul de droguri și mâncatul compulsiv.

partea a doua

pentru prima parte click aici

Actul achizițiilor, cumpărăturile, shoppingul chiar poate fi terapeutic. Pe lângă pregătirea pentru a merge la cumpărături, el este și o modalitate de exprimare a creativității. Browsing-ul online este folosit de o parte dintre consumatori iar deseori devine un punct de plecare în conversații, o modalitate a oamenilor de a se conecta unii cu alții, de a socializa.

Componenta adictivă a shoppingului

Cercetările imagistice au raportat creșteri ale activității circuitului recompensei dopaminergic legat de shopping, în mod similar cu cele întâlnite în comportamentele adictive, cum ar fi consumul de droguri și mâncatul compulsiv.
La multe persoane se descarcă o mare cantitate de dopamină atunci când găsesc un chilipir sau ceva special. Din perspectiva cumpărătorului, pentru unii, acesta e cel mai problematic aspect al shoppingului: dependența de chilipiruri, afaceri de ultim moment și super reduceri. Din perspectiva comerciantului, acesta este aspectul pe care trebuie să pună accent. Astfel, un cumpărător informat este pe jumătate salvat!

Un alt aspect rezidă în emoțiile pozitive pe care consumatorii le trăiesc când prind o ofertă: aceștia tind să „lărgescă baierele pungii”, ca și cum respectivul produs ar fi gratuit. Eliberarea de dopamină în creier se produce pentru că „descoperirea” ofertei este considerată o reușită, un succes, care merită recompensat. Ulterior, oamenii cheltuie mai optimiști și mai cu larghețe odată ce au început, odată ce a fost stabilită relația de încredere.

În textul următor vom vorbi despre Black Friday și componenta emoțională a cumpărăturilor.

Iar pentru că părerea ta este foarte importantă pentru noi, click aici pentru ne spune ce crezi despre sănătatea mentală!

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

La FUN-PSI veți descoperi că orice obstacol poate fi depășit și orice problemă are o rezolvare! Depresia, iritabilitatea, anxietatea, fobiile, atacurile de panică, tulburările de alimentație, de comportament, de memorie, dependențele de orice tip, tulburările psihotice sau psihosomatice, toate își pot găsi rezolvarea. Trebuie doar să îndrăznești să ceri ajutor specializat.


CONTACT

Apelează chiar acum!Testimoniale