Terapia prin cumpărături

deEchipa FunPsi Club

Terapia prin cumpărături

Psihoterapie online
Psihoterapie online

partea a doua

pentru prima parte click aici

Actul achizițiilor, cumpărăturile, shoppingul chiar poate fi terapeutic. Pe lângă pregătirea pentru a merge la cumpărături, el este și o modalitate de exprimare a creativității. Browsing-ul online este folosit de o parte dintre consumatori iar deseori devine un punct de plecare în conversații, o modalitate a oamenilor de a se conecta unii cu alții, de a socializa.

Componenta adictivă a shoppingului

Cercetările imagistice au raportat creșteri ale activității circuitului recompensei dopaminergic legat de shopping, în mod similar cu cele întâlnite în comportamentele adictive, cum ar fi consumul de droguri și mâncatul compulsiv.
La multe persoane se descarcă o mare cantitate de dopamină atunci când găsesc un chilipir sau ceva special. Din perspectiva cumpărătorului, pentru unii, acesta e cel mai problematic aspect al shoppingului: dependența de chilipiruri, afaceri de ultim moment și super reduceri. Din perspectiva comerciantului, acesta este aspectul pe care trebuie să pună accent. Astfel, un cumpărător informat este pe jumătate salvat!

Un alt aspect rezidă în emoțiile pozitive pe care consumatorii le trăiesc când prind o ofertă: aceștia tind să „lărgescă baierele pungii”, ca și cum respectivul produs ar fi gratuit. Eliberarea de dopamină în creier se produce pentru că „descoperirea” ofertei este considerată o reușită, un succes, care merită recompensat. Ulterior, oamenii cheltuie mai optimiști și mai cu larghețe odată ce au început, odată ce a fost stabilită relația de încredere.

În textul următor vom vorbi despre Black Friday și componenta emoțională a cumpărăturilor.

Iar pentru că părerea ta este foarte importantă pentru noi, click aici pentru ne spune ce crezi despre sănătatea mentală!

Autodiagnostic online
Autodiagnostic online

Despre autor

Echipa FunPsi Club editor

1 comentariu până acum

Psihologia din spatele Black Friday – FunPsi ClubPublicat pe9:42 am - ian. 7, 2019

[…] pe link-urile următoare pentru a afla mai multe despre Terapia prin cumpărături sau De ce cumpărăm […]

Lasă un răspuns