Sunt deștepți dar n-au succes. De ce?

functii_executive
A fi „deștepți” nu implică automat și succes social sau profesional. Cu alte cuvinte, inteligența nativă nu este suficientă. Fără funcțiile executive ale minții, inteligența rămâne o trăsătură pozitivă, o predispoziție naturală de invidiat, însă ineficientă.

A fi „deștepți” nu implică automat și succes social sau profesional. Cu alte cuvinte, inteligența nativă nu este suficientă. Fără funcțiile executive ale minții, inteligența rămâne o trăsătură pozitivă, o predispoziție naturală de invidiat, însă ineficientă.

Ce sunt funcțiile executive

Funcțiile executive sunt un set de abilități necesare pentru a ghida conștient comportamentul către un scop, în special în situații noi, nu de rutină.

O investiție pe termen lung

Funcțiile executive încep să se dezvolte după vârsta de 4 ani, pe tot parcursul vieții. Dezvoltarea funcțiilor executive este o parte a procesului normal de maturare cerebrală. Pe măsură ce neuronii cresc și creează conexiuni, creierului i se prezintă noi oportunități de creștere și noi abilități, de la mersul de-a bușilea, la vorbit, la o gândire capabilă să facă raționamente logice, la intuiție, la capacitatea de a-și stabili obiective îndepărtate chiar și de ordinul zecilor de ani, la a crea comunități de oameni care, împreună, reușesc să realizeze sarcini mult mai complexe decât ar putea un individ, la a fi creator de cultură și multe altele. Practic tot ceea ce admirăm la partea de dezvoltare și creștere a speciei umane, ca dimensiune științifică, economică, inter-relațională, culturală sau spirituală, se datorează funcțiilor executive.

Așa cum se întâmplă în general în dezvoltare, și acest proces este ghidat de o combinație de genetică și expunere la mediu. Genele ne dau o gamă de posibilități, iar apoi experiența modifică expresia genetică.

Care sunt funcțiile executive?

 • Conștiința de sine
 • Flexibilitatea și translațiaatenției
 • Inhibiția răspunsului
 • Memoria de lucru
 • Auto-aprecierea
 • Organizarea comportamentuluiși rezolvarea de probleme
 • Secvențializarea comportamentului, planificarea
 • Auto-motivarea
 • Auto-reglarea emoțiilor
 • Independența socială și auto-determinismul
 • Folosirea de metode, apoi tactici și apoi strategii, pentru atingerea scopurilor pe termen scurt – mediu – lung

Succesul social și profesional este condiționat de funcțiile executive

Viața socială și profesională a unui adult este complicată, deci cei care au funcții executive slabe se vor chinui să iasă în evidență. Vor avea probleme în a se descurca cu toate detaliile și de a face alegeri cu grad înalt de eficiență.

Vor avea probleme de relaționare în familie, cu prietenii sau la serviciu, din cauza slabei capacități de gestionare a emoțiilor. Deci ele ne ajută să ne modificăm comportamentul pentru a profita la maxim de oportunitățile pe termen scurt și lung.

De asemenea, ne permit să ținem sub control elementele de distragere, tentațiile și să luăm în considerare aspectele esențiale ale unei situații pentru a obține avantajul maxim. Ne ajută să vedem dincolo de momentul prezent, amintindu-ne lecții din trecut și evidențiind scopurile viitoare, pentru a ne ghida mai bine comportamentul din prezent.

Antrenează mintea copilului, dă-i o șansă în plus

Funcțiile executive pot fi antrenate! Prin focusarea pe funcțiile executive crește șansa să alegi cele mai eficiente strategii și să le aplici într-un mod consistent.

E ușor să creezi strategii, dar secretul constă în a te ține de ele! Dacă te regăsești parțial sau complet în acest text, dacă îți pasă de viitorul copilului tău sau vrei chiar tu să își clarifici aspecte funcționale, de ordin practic, noi te putem ajuta. Îți putem furniza informații țintite, strategii eficiente și îndrumare îndeaproape pentru a-ți dezvolta ție sau copilului tău funcțiile executive, de care depinde succesul sau progresul în viață.

Vrem să te ajutăm pentru că ne pasă și știm cum s-o facem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

La FUN-PSI veți descoperi că orice obstacol poate fi depășit și orice problemă are o rezolvare! Depresia, iritabilitatea, anxietatea, fobiile, atacurile de panică, tulburările de alimentație, de comportament, de memorie, dependențele de orice tip, tulburările psihotice sau psihosomatice, toate își pot găsi rezolvarea. Trebuie doar să îndrăznești să ceri ajutor specializat.


CONTACT

Apelează chiar acum!Testimoniale