Tipuri de inteligență 5: inteligența existențială
Așa cum am putut vedea în textele precedente despre inteligență (click aici pentru descrierea generală, aici pentru inteligența verbal-lingvistică și a celei vizual-spațiale, aici pentru inteligența logic-matematice și kinestezice iar aici pentru inteligența intrapersonală și cea interpersonală) există șapte tipuri principale. Prezentul articol se oprește ultimului tip de inteligență, cea existențială, care este secundară.
Inteligența existențială
Acest tip de inteligență, al optulea și mai puțin structurat teoretic decât celelalte, orientează gândirea către descoperirea răspunsurilor la întrebările fundamentale despre existența noastră. Poate fi definită ca abilitate de a conceptualiza și aprofunda aspecte profunde și vaste ale vieții, cum ar fi sensul existenței, de ce ne naștem, de ce murim, ce este conștiința sau cine suntem și de unde venim.
Acest tip de inteligență a fost sugerat, aluziv, chiar de către Gardner, care este părintele ideii de inteligență multiplă.
Concluzii
Fiecare dintre noi are o predispoziție naturală către unul sau mai multe tipuri de inteligență. Gradul de dezvoltare al acestora depinde de moștenirea genetică și de modul în care sunt cultivate după naștere. Ca și în cazul unui pământ fertil, în lipsa semințelor potrivite, a cultivării și a recoltării, rezultatele vor fi întâmplătoare și sub potențialul real.
Este foarte important să descoperim în copiii noștri predispozițiile naturale și să îi încurajăm să și le dezvolte. Astfel se vor simți mereu în echilibru și vor avea un grad înalt de randament, în toate aspectele vieții.
Pentru că părerea ta este foarte importantă pentru noi, te rugăm să răspunzi la un foarte scurt chestionar despre cum preferi să îți furnizăm informațiile, ce fel de teme te-ar interesa, dând click aici.
Dacă vrei să afli care este nivelul tău de depresie, printr-un autodiagnostic rapid și orientativ, click aici.