Inteligența Artificială creează super-antibiotice
Un model algoritmic de machine-learning a creat, în laboratoareleMIT, o nouă clasă de antibiotice, care elimină super-bacterii.
Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au creat un model de Inteligență Artificială care a dezvoltat antibiotice foarte puternice. Acestea au distrus majoritatea celor mai problematice bacterii cunoscute și câteva dintre bacteriile despre care se știa că sunt rezistente la toate antibioticele cunoscute.
„Ne-am propus să dezvoltăm o platformă care să utilizeze puterea Inteligenței Artificiale pentru a duce cercetarea antibioticelor într-o nouă eră. Astfel, am ajuns la această moleculă, care este practic cel mai puternic antibiotic pe care l-am descoperit până acum” declară profesorul James Collins. Aceste este coordonatorul experiementului și Medical Engineering and Science în cadrul MIT’s Institute for Medical Engineering and Science (IMES) și a Department of Biological Engineering.
Inteligența Artificială, prin algoritmul de machine-learning dezvoltat, poate experimenta cu milioane de elemente chimice reușind să realizeze simulări care ar fi fost prohibitive ca preț pentru oricare alt laborator de pe planetă, în modelele experimentale clasice.
Molecula descoperită a fost numită halicin, ca un tribut adus computerului din „Odiseea Spațială 2010”. După simularea virtuală, au urmat testele de laborator, unde s-a dovedit mortală pentru E.coli, Clostridium difficile, Acinetobacter baumannii și Mycobacterium tuberculosis. În cadrul unui experiment de 30 de zile, E.coli nu a dezvoltat niciun fel de rezistență la halicin dar a devenit de 200 de ori mai rezistentă la ciprofloxacin, un antibiotic sintetic de spectru larg.
Cercetătorii intenționează să utilizeze algoritmii dezvoltați și pentru îmbunătățirea antibioticelor deja existente.