martie 13, 20205min894

Tărie de caracter, nu panică, în timpul pandemiilor

preventie_covid_19
În adevăratele perioade de criză, cum ar fi pandemiile, se evidențiază personalitățile puternice.

În adevăratele perioade de criză, cum ar fi cea a pandemiilor, se evidențiază personalitățile puternice.

Trăim pe internet aproape mai mult timp decât în compania prietenilor, uneori chiar a familiei. Suntem bombardați cu știri, informații dar mai ales opinii.

Unele știri sunt false sau nu respectă niciun criteriu deontologic. Unele informații sunt tendențioase sau intenționat false. Multe, cele mai multe opinii sunt emise ca adevăruri universale iar o mare parte dintre ele sunt toxice. Aceasta este starea cu care ne confruntăm într-o normalitate acceptată zilnic.

Pe timp de pandemie, toxicitatea crește de câteva zeci de ori.

Pe internet, așa cum declara medicul psihiatru american Harold J. Bursztajn, „panica și isteria se răspândesc mult mai ușor și mai rapid, acoperind mai mult spațiu în mai puțin timp, decât speranța”.

Astfel, rolul psihologilor și al psihiatrilor în aceste perioade de explozie a infecțiilor este extrem de important. Aceștia trebuie să informeze pacienții, publicul în general, despre reacțiile comune, care pot apărea la multe persoane, cum ar fi insomnia, anxietatea, frica de boală, tendința de a consuma cantități mai mari de tutun sau alcool.

Copii și adolescenții ar putea trece prin stări de regresie, izolare socială sau comportamente agresive.

Dincolo de normele de igienă indicate de către instituții, psihiatrii și psihologii ar trebui să sugereze pacienților modalități de reducere a stresului general, cum ar fi respectarea perioadelor de odihnă și somn, mese regulate, exercițiu fizic, contactul cu prietenii și familia, tehnici de relaxare.

Cel mai probabil unitățile medicale de urgență vor fi pline de persoane contagiate dar și de persoane care, având simptome similare fără a suferi de Covid-19, se prezintă la medic.

Rolul psihologului și al medicului psihiatru este acela de întări comportamentele pozitive în timp ce informează pacientul, îl antrenează, privitor la abordarea cea mai potrivită a situației. Trebuie induse trăiri de securitate, calm, auto-eficiență, socializare optimistă și speranță față de viitor.

Cu sistemul sanitar supus unei presiuni enorme, rolul psihologilor și psihiatrilor devine esențial. Ei pot reduce semnificativ din încărcătura suplimentară, generată de anxietate, frică sau chiar panică.

În același timp, populația trebuie informată extrem de eficient și trebuie îndemnată la respectarea normelor de igienă, reducerea contactelor directe în perioada de carantină dar menținerea lor prin intermediul tehnologiei.

În măsura în care este necesară intervenția directă a specialistului sau deplasarea la cabinet, este suficientă respectarea regulilor de igienă și prevenție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

La FUN-PSI veți descoperi că orice obstacol poate fi depășit și orice problemă are o rezolvare! Depresia, iritabilitatea, anxietatea, fobiile, atacurile de panică, tulburările de alimentație, de comportament, de memorie, dependențele de orice tip, tulburările psihotice sau psihosomatice, toate își pot găsi rezolvarea. Trebuie doar să îndrăznești să ceri ajutor specializat.


CONTACT

Apelează chiar acum!