Minutul-Psi: planificarea eficientă a vieții
Continuăm seria de sugestii pentru o planificare eficientă a vieții, cu informatii practice care sa te să atingi succesul.
- Redu lucrurile importante și urgente facandu-le mai din timp, astfel incat sa nu mai fie o presiune si sa-ti reduci stresul
- Spune mai des „nu” activitatilor care nu sunt importante, dar se prezinta ca fiind urgente. Nu te mai lasa intrerupt, caci incercand sa-i multumesti pe toti nu faci decat sa ramai tu dezamagit si sa nu mai ai timp pt lucrurile importante din viata ta
- Scade cat poti de mult activitatile care nu sunt nici importante nici urgente, chiar daca ele sunt placute si par sa te de-streseze. Relaxarea va veni cand vezi ca in urma ta ramane ceva.
Iata ce instrumente te pot ajuta sa ramai focusat pe ce este important:
- foloseste o aplicatie de planificare sau un calendar, o agenda – acolo poti trece doar ce este important de facut, sa te ajute sa nu le uiti si sa le faci la timp, pentru a putea sa te bucuri apoi de timpul liber ramas
- foarte important: planifica-ti activitatile saptamanal, nu zilnic, nu lunar; saptamana este intervalul de timp optim. Trece intai cele mai importante sarcini ale saptamanii – astea le afli gandindu-te la rolurile tale, de prieten, elev, fiu-fiica, coechipier etc. Apoi rezerva-ti suficient timp in calendar pt ele. Abia la sfarsit poti planifica si alte lucuri mai marunte, sarcini zilnice.
Bine-nteles ca programul acesta trebuie reajustat, poate zilnic. Chiar daca nu reusesti sa faci tot ce ti-ai propus, faptul ca ai facut o planificare te ve ajuta sa nu-ti scape din vedere ce este cel mai important pt tine. Nu uita: timpul nu se poate recicla, ai grija pe ce il consumi!
Stiu ca nu e asa de simplu sa te mentii focusat pe indeplinirea lucurilor pe care tu le vrei. Trebuie sa faci fata presiunii celor din jur, iar asta poate fi foarte dificil. Uneori pentru asta esti chiar nevoit sa iesi dintr-un grup sau o gasca. Ai nevoie de mult curaj sa iesi din zona de confort si sa incerci lucuri dificile, emotional vorbind. In schimb insa, vei avea sansa sa progresezi, sa te dezvolti.
Cand frica de necunoscut ne copleseste, o lasam sa decida viitorul nostru. Dar daca o infrutam, vom fi cu siguranta mai fericiti si increzatori.
In concluzie, pentru a pune prioritatile pe primul loc este nevoie de auto-disciplina – pentru gestionarea corecta a timpului, pentru ca sa-ti infrunti temerile, pentru a fi puternic sa faci fata presiunii din exterior. Diferenta intre oamenii de succes si ceilalti este ca primii sunt dispusi sa faca lucruri pe care ceilalti nu doresc sa le faca.
Inchei, ca de obicei, cu cateva idei care te vor ajuta sa te antrenezi pentru a 3-a atitudine de succes, aceea de a acorda intaietate lucrurilor importante:
- Instaleaza-ti pe telefon o aplicatie de planificare a activitatilor si foloseste-o macar 30 zile
- Gaseste ce activitati faci si iti mananca cel mai mult timp. Poate Instagram, jocurile etc.
- Cand ai un test anuntat invata din timp pentru el
- Scrie-ti cele mai importante 5-7 activitati ale saptamanii care urmeaza si fa-le loc in calendar
- Identifica o frica care te impiedica sa realizezi ce-ti propui. Confrunta-te cu ea