martie 29, 20217min716

Terapia online

terapie_online_02
În ce măsură poate un psihoterapeut să desfășoare ședințele terapeutice în mediul online? În care cazuri aceasta poate funcționa?

Informațiile au fost puse la dispoziție de către colaboratoarea noastră externă, psihologul Anca Hohotă. Pentru a vedea detalii despre aceasta, click aici.

Psihologia transpusă în mediul online denotă evoluție, profesionalism și adaptare. Menținând pasul cu restul lumii, și psihologia trebuie să se transpună în mediul online, însă cu o măsură, desigur. Psihologul este persoana care păstrează valoarea interacțiunilor umane și accentuează importanța acestora. În cazul copiilor, este esențială întâlnirea față în față pentru a crea realația terapeutică adecvată și, indirect, pentru a reduce „timpul de ecran”.

În ce măsură poate un psihoterapeut să desfășoare ședințele terapeutice în mediul online?

Psihoterapeutul își poate desfășura ședințele în mediul online pentru că tehnicile pe care le utilizează în discuția terapeutică funcționează chiar dacă nu sunt transmise față în față.

Există, desigur, câteva aspecte de menționat cu privire la psihoterapia online. Clientul ar putea să nu ia în serios ședința terapeutică, adică să apară în fața camerei într-o posturaă neadecvată, tocmai pentru că nu a părăsit spațiul său de confort. Acest aspect poate lipsi la persoanele care își doresc cu adevărat schimbarea, pentru că acestea fac orice le stă în putere pentru a o atinge.

Un alt aspect de luat în considerare în cazul psihoterapiei online constă în intimitate. Este posibil ca un client ce participă la psihoterapie să nu fie singur acasă, iar atunci să existe un blocaj în a face dezvăluiri, pentru că ar putea fi auzit de persoana din casă (soț, soție, copil, părinte). Prin urmare este extrem de relevant ca fiecare client să se asigure ca are intimitate în locul din care vrea să participe la ședințele de psihoterapie online.

Care sunt tulburările ce pot fi evaluate și tratate prin intermediul platformelor online?

Pentru adulți, online există soluții de evaluare și tratament pentru anxietate și depresie, respectiv comorbidități precum risc suicidar, percepția față de sine sau fobii.

Pentru copii sunt incluse mai multe arii, acestea fiind: sănătatea mintală, orientare în carieră, dezvoltare peronală, nivelul de dezvoltare cognitivă, strategii de învățare, respectiv, pregătirea pentru școală.

Copiii și terapia online

Psihoterapia în mediul online nu se poate aplica pentru copii, pentru că aceștia nu au răbdare, și este dificil pentru psihoterapeut să-i capteze atenția copilului, acesta putând fi oricând distras de altceva. Cu alte cuvinte, este greu pentru un psiholog să mențină atenția unui copil în mediul online, astfel încât, actualmente, nu se pot realiza ședințe terapeutice cu cei mici în mod virtual.

Ce motive poate avea un copil pentru a manifesta un comportament neadecvat?

Principalul motiv pe care l-am descoperit analizând cazurile pe care le-am avut constă în atragerea atenției părinților.

Aici putem discuta despre atenția negativă, care presupune ceartă, mustrare, un ton mai ridicat al părintelui, dar și despre atenția pozitivă redată prin laude, afecțiune.

De cele mai multe ori, când comprtamentul copilului este neadecvat, atenția pe care o primește este una negativă, însă copilul își satisface nevoia aceasta, de a-i capta atenția părintelui și în acest fel va repeta comportamentul nedorit.

Am putea să ne întrebăm de ce să-și dorească copilul o atenție negativă, cînd ar putea realiza comportamente adecvate care să-i aducă atenție poztivă. Răspunsul este unul foarte simplu: copilul nu primește ateția părintelui când face ceva bine.

Să prepunem că un baiat de 8 ani își duce sngur farfuria în chiuveta după ce mănâncă; acesta este un comportament pozitiv, însă reacția părintelui nu a existat, nu a fost lăudat, nu i s-a arătat că gestul său a fost observat, prin urmare pentru a face părintele să aibă reacție la un comportamnet de-al său se va comporta ulterior negativ.

Astfel, pentru a diminua comportamentul nedorit, părintele poate suplimenta atenția pozitivă, atunci când copilul nu o cere. Acest lucru presupune ca părintele să fie atent la copilul său și fiecare comportament adecvat să fie lăudat, apreciat. Continuu. Constant. În felul acesta copilul își satisface nevoia de atenție și va reduce comportamentele neadecvate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

La FUN-PSI veți descoperi că orice obstacol poate fi depășit și orice problemă are o rezolvare! Depresia, iritabilitatea, anxietatea, fobiile, atacurile de panică, tulburările de alimentație, de comportament, de memorie, dependențele de orice tip, tulburările psihotice sau psihosomatice, toate își pot găsi rezolvarea. Trebuie doar să îndrăznești să ceri ajutor specializat.


CONTACT

Apelează chiar acum!Testimoniale