YouTube: mesajele depresive sunt periculoase și pline de prejudecăți
Studiind 327 de videoclipuri de pe YouTube, legate de depresie, cercetătorii au descoperit că autorii perpetuează, fără să știe, stigmate și concepții greșite despre sănătatea mintală.
Ratele depresiei s-au triplat de la începutul pandemiei COVID-19 și cele mai recente estimări sugerează că aceste cifre rămân ridicate în comparație cu ratele pre-pandemice.
Într-o societate în care educația pentru sănătatea mintală nu este predată uniform în școli și în care majoritatea persoanelor cu depresie nu sunt tratate, pandemia a fost picătura care a umplut paharul.
Pentru a înțelege mai bine de ce persistă stigmatul depresiv, cercetătorii au examinat modul în care este descrisă depresia în sfera publică. În cadrul studiului au fost organizate sistematic 327 de videoclipuri YouTube despre depresie pe baza modului în care au prezentat cauzele depresiei, prognosticul și tratamentul recomandat.
S-a descoperit faptul că mesajele populare de pe YouTube pot perpetua, fără să știe, stigmatul și concepțiile greșite despre depresie.
Stigmatizarea face depresia și mai grea
Deși nu mai suntem în era instituțiilor mentale și a lobotomiilor, stigmatul față de depresie este prezent ca întotdeauna. Într-un studiu din 2018 care a implicat 1.173 de americani, s-a cerut subiecților să deseneze pe cineva cu depresie. 30% i-au considerat „violenți”, iar 20% au susținut utilizarea tratamentului chiar și fără acordul pacientului.
În mod curent se întâlnesc afirmații de genul „depresia nu este reală” sau „persoanele depresive sunt doar slabe și leneșe”. Se pare că percepția publică exagerează sau micșorează severitatea depresiei, evident, niciuna dintre ele nu surprinde adevărul.
Un astfel de stigmat scade capacitatea oamenilor de a face față depresiei și de a căuta ajutor. Acest aspect este îngrijorător, mai ales în cazul celor cu tendințe suicidale. Stigmatizarea poate fi considerată ucigașul principal în cazul persoanelor depresive.
Deși mulți cred că atribuirea de origini biologice depresiei, scade stigmatul social, însă studiile demonstrează că poate avea efectul opus. Când oamenii văd depresia ca pe o boală a creierului, este mai puțin probabil să dea vina pe individul depresiv. Dar în același timp, este mai probabil să vadă persoana cu depresie ca fiind „diferită”, „periculoasă” și „netratabilă”. Studiile arată că aceste convingeri pot diminua dorința oamenilor de a susține sau de a empatiza la nivel uman cu persoanele depresive.
Exemple de mesaje parțial adevărate
Aproximativ 50% din videoclipurile studiate prezentau depresia ca pe o afecțiune biologică, cum ar fi o „boală a creierului” sau „un dezechilibru chimic”.
Peste 40% au discutat despre modul în care contextul, cum ar fi pierderea unui loc de muncă, abuzurile sau alte evenimente din viață, pot provoca depresie.
Depresia durează ani de zile … uneori toată viața. Acest mesaj este adevăr parțial, dar știința sugerează o imagine mai complicată. Pentru unii, depresia poate dura ani de zile în funcție de circumstanțele lor de viață și de accesul la tratament. Pentru alții, depresia poate dura doar câteva luni.
Unul dintre cele mai periculoase mesaje este cel care spune că depresia se rezolvă rapid, cu doar câteva „scurtături și soluții rapide”, similare celor transmise de diverși guru. Abordările de tipul „doar cu acest exercițiu te vei simți mai bine” nu sunt doar invalidante, ci și mincinoase. Este cu atât mai îngrijorător faptul că aceste videoclipuri amestecă termenii medicali cu soluții fantastice, inventate. Consumul de ciocolată, de exemplu, îți poate influența starea de moment, dar nu tratează depresia.
În realitate…
În majoritatea cazurilor, depresia este rezultatul unei combinații de circumstanțe biologice, de mediu și psihologice. Doar 8% din videoclipuri au prezentat mesaje care explică acest aspect. Poartă numele de „model biopsihosocial” și este acceptat în psihologia clinică și psihiatrie. Încadrarea depresiei, fie biologică, fie situațională, poate restrânge viziunea asupra potențialelor tratamente.
În realitate, multe tratamente funcționează pentru depresie. Cu toate acestea, s-ar putea să dureze ceva timp pentru identificarea combinației corecte de tratament care funcționează pentru un caz specific.
Conform studiilor: „majoritatea persoanelor care suferă de depresie se vor recupera în decurs de un an”.