Persoanele în sintonie schimbă informații mai rapid

cuplu_sintonie
A fi în sintonie sau „pe aceeași lungime de undă” nu este doar o figură de stil, după cum demonstrează în studiu recent.

A fi în sintonie sau „pe aceeași lungime de undă” nu este doar o figură de stil, după cum demonstrează în studiu recent. Conform acestuia, mințile a două persone în sintonie se sincronizează diferit și se comportă diferit, comparativ cu a celor care nu beneficiază de acest tip de raport.

Una dintre caracteristicile sincronizării mentale este timpul de răspuns cu care persoanele schimbă informații. Acesta este mult mai mic decât în alte cazuri. De asemenea, caracteristică este și perioada de timp dintre momentul în care unul dintre cei doi se oprește din vorbit iar celălalt intervine.

„Cu toții am trecut prin situația de a ne simți în sintonie cu unii oameni, dar nu și cu alții. Am vrut să înțelegem dacă aspecte din conversațiile oamenilor care se dezvăluie atunci când aceștia sunt pe aceeași frecvență de undă”, explică Emma Templeton, coordonatoarea studiului, realizat în cadrul Universității din Dartmouth. „Rezultatele noastre arată că, cu cât oamenii răspund mai repede unii la altora, cu atât se simt mai conectați.”

Cercetarea a constat din trei studii. Primul studiu a examinat timpul de răspuns și legătura socială dintre străini. Șaizeci și șase de participanți au luat parte la 10 conversații, fiecare cu un partener, diferit de același sex. Ei puteau discuta orice subiect, la liberă alegere, iar conversația lor a fost filmată. După încheierea conversației, participanții au urmărit înregistrarea și au evaluat cât de conectați s-au simțit moment cu moment, pe parcursul dialogului. Conversațiile cu timpi de răspuns mai rapidi sunt corelate cu sentimente de conexiune socială mai mare.

Pentru a determina dacă acest rezultat se aplică și prietenilor apropiați, membrii primului studiu și prietenii lor apropiați au fost invitați să poarte conversații într-un al doilea studiu. Deși prietenii apropiați și-au evaluat conversațiile în general mai favorabil decât în cazul discuției cu străini, datele privind timpul de răspuns au fost similare. Astfel, timpii de răspuns mai mici în conversațiile cu prietenii au prezis momente de conexiune socială mai mare.

Folosesc și observatorii externi timpii de răspuns pentru a deduce când doi oameni sunt în sintonie? Pentru a testa acest lucru, respondenții de la Mechanical Turk de la Amazon au ascultat clipuri audio ale conversațiilor pentru care timpii de răspuns au fost manipulați, pentru a părea mai scurți sau mai lungi. În concordanță cu rezultatele celor două studii anterioare, observatorii externi au considerat că doi vorbitori sunt mai conectați atunci când conversațiile lor au un ritm mai rapid al replicilor. Deoarece aceste clipuri de conversație au fost identice, cu excepția timpilor de răspuns, acest studiu demonstrează că doar timpii de răspuns sunt un semnal puternic al conexiunii sociale.

„Este bine stabilit că, în medie, există aproximativ un sfert de secundă între schimbul de replici din timpul unei conversații. Studiul nostru este primul care analizează cât de semnificativ este acest timp, din punct de vedere al conexiunii”, afirmă Thalia Wheatley, membru al echipei de cercetare. „Când oamenii simt că sunt în măsură să termine frezele celuilalt se produce o reducere a pauzei de 250 milisecunde și are loc sintonizarea mentală.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

La FUN-PSI veți descoperi că orice obstacol poate fi depășit și orice problemă are o rezolvare! Depresia, iritabilitatea, anxietatea, fobiile, atacurile de panică, tulburările de alimentație, de comportament, de memorie, dependențele de orice tip, tulburările psihotice sau psihosomatice, toate își pot găsi rezolvarea. Trebuie doar să îndrăznești să ceri ajutor specializat.


CONTACT

Apelează chiar acum!Testimoniale