Factori de mediu care prezic riscul de deces

barbat_parc
Factorii de mediu sunt buni predictori în ceea ce privește riscul de deces și speranța de viață, alături de valoarea presiunii sanguine

Factorii de mediu sunt buni predictori în ceea ce privește riscul de deces și speranța de viață, alături de valoarea presiunii sanguine, prezența diabetului sau fumatul, conform unui studiu recent.

Realizat de cercetătorii de la NYU Grossman School of Medicine și de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, studiul a arătat că expunerea la niveluri peste medie de poluare a crescut riscul general de deces cu 20% iar riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu 17% .

Folosirea sobelor cu lemne sau kerosen, neaerisite corespunzător prin intermediul unui coș de fum, pentru a găti alimente sau a încălzi locuința, crește cu 23% atât riscul general de deces și riscul de deces cardiovascular, cu 36%. O locuință situată departe de clinicile medicale de specialitate, dar în apropierea drumurilor aglomerate crește, de asemenea, riscul de deces.

Publicate în jurnalul PLOS ONE online din 24 iunie 2022, concluziile provin din date privind sănătatea personală și a mediului, colectate de la 50.045 de persoane care trăiesc în mediul rural, majoritatea săraci, provenienți din regiunea Golestan de nord-est a Iranului. Toți participanții la studiu aveau peste 40 de ani și au fost de acord să li se monitorizeze sănătatea în timpul vizitelor anuale, din 2004 până în decembrie 2018.

Cercetătorii susțin că studiul nu doar că identifică factorii de mediu care prezintă cel mai mare risc pentru inimă și sănătatea generală, dar adaugă și dovezi științifice, care pot interesa mai ales populația tărilor cu venituri mici și medii.

În comparație cu cei care au acces mai ușor la servicii medicale specializate, cei care locuiesc mai departe de clinicile cu servicii care prevăd intervențiile cardiace de urgență, cum ar fi deblocarea arterelor de exemplu, au avut un risc crescut de deces cu 1% mai mare pentru fiecare 10 kilometri de distanță. În Golestan, majoritatea oamenilor locuiesc la mai mult de 80 de kilometri distanță de astfel de facilități moderne.

Rezultatele studiului au arătat, de asemenea, că o treime dintre cei care locuiau la 500 de metri de o șosea majoră aveau un risc de deces cu 13% mai mare.

„Studiul nostru evidențiază rolul pe care factorii cheie de mediu ai poluării aerului din interior/exterior, accesul la servicii de sănătate moderne și apropierea de drumurile zgomotoase și poluate îl joacă în toate decesele din cauza bolilor cardiovasculare”, spune coordonatorul studiului, doctorul cardiolog Rajesh Vedanthan.

„Descoperirile noastre ajută la extinderea profilului de risc de boală dincolo de vârstă și factorii tradiționali de risc personali”, susține medicul.

În același timp, studiul a arătat că alți factori de mediu incluși în analiză – niveluri scăzute de venit în cartier, densitate crescută a populației și expunere prea mare la lumină pe timp de noapte – nu au fost predictori independenți ai riscului de deces, în ciuda cercetărilor anterioare în medii urbane care sugerau contrariul.

Echipa de cercetare intenționează să-și continue analiza și speră să aplice modelul predictiv în alte țări, cu scopul de a-și ajusta capacitatea de predicție. Ei spun că noul lor instrument ar putea servi drept ghid pentru evaluarea eficienței schimbărilor de mediu, a stilului de viață și a sănătății personale în reducerea ratelor de mortalitate la nivel mondial.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un sfert din toate decesele din întreaga lume sunt acum atribuite factorilor de mediu, inclusiv calitatea proastă a aerului și a apei, lipsa de salubritate și expunerea la substanțe chimice toxice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

La FUN-PSI veți descoperi că orice obstacol poate fi depășit și orice problemă are o rezolvare! Depresia, iritabilitatea, anxietatea, fobiile, atacurile de panică, tulburările de alimentație, de comportament, de memorie, dependențele de orice tip, tulburările psihotice sau psihosomatice, toate își pot găsi rezolvarea. Trebuie doar să îndrăznești să ceri ajutor specializat.


CONTACT

Apelează chiar acum!Testimoniale