iunie 3, 20194min1046

Ceasul circadian și sănătatea mentală

bioritm_circadian
Cercetătorii suspectau faptul că unele organe sesizează ciclul zi-noapte independent de ceasul central din hipotalamus. Acum au demonstrat că ritmul circadian este rezultatul unei sume de ceasuri biologice.

Cercetătorii suspectau faptul că unele organe sesizează ciclul zi-noapte independent de ceasul central din hipotalamus. Acum au demonstrat că ritmul circadian este rezultatul unei sume de ceasuri biologice.

Fiecare organism are un ritm biologic de 24 de ore, denumit circadian, pe parcursul căruia organele îndeplinesc funcții specifice, în perioade bine definite. De la modul în care creierul dozează energia pentru a fi activi ziua și a ne odihni noaptea, până la ritmul digestiei și al diverselor aparate care compun corpul nostru. Până recent se credea că totul este dirijat de o zonă din hipotalamus, responsabilă cu menținerea ritmului circadian.

Recent, cercetătorii au descoperit faptul că anumite organe percep alternanța zi-noapte dincolo de ce le spune creierul. Astfel, ficatul nostru își dă seama când în loc să dormim ne uităm jumătate de noapte la televizor sau stăm cu celularul în mână.

Studiul, efectuat de către University of California în colaborare cu Institute for Research in Biomedicine in Barcelona, a fost realizat pe șoareci de laborator. Pe scurt, acestora le-a fost deconectat ceasul central și au fost activate ceasurile din ficat și piele. Acestea au răspuns la alternanța lumină-întuneric ca și cum ar fi primit în continuare informații de la creier. Însă, în realitate, ficatul și pielea își luau informațiile de la celelalte organe, în lipsa unei conexiuni cu hipotalamusul.

Efectele asupra organismului sunt mai importante decât s-ar putea crede, deoarece ritmul circadian determină echilibrul metabolismului, ritmul de îmbătrânire și starea generală mentală. „Din cauza ritmului de viață modern, sistemele circadiene ale indivizilor sunt predispuse la dezorientare. Acesta aspect poate duce la depresie, alergii, îmbătrânire prematură, cancer și alte probleme de sănătate” a precizat Paolo Sassone-Corsi, directorul UCI Center for Epigenetics and Metabolism și unul dintre cercetătorii principali din cadrul studiului.

Următorul pas este descoperirea modului în care organele comunică între ele și descifrarea întregului algoritm al metabolismului, pentru a putea „ajusta” ceasurile în favoarea vindecării diverselor boli, implicit a celor mentale.


Pentru că părerea ta este foarte importantă pentru noi, te rugăm să răspunzi la un foarte scurt chestionar, dând click aici.

Dacă vrei să afli care este nivelul tău de depresie, printr-un autodiagnostic rapid și orientativ, click aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

La FUN-PSI veți descoperi că orice obstacol poate fi depășit și orice problemă are o rezolvare! Depresia, iritabilitatea, anxietatea, fobiile, atacurile de panică, tulburările de alimentație, de comportament, de memorie, dependențele de orice tip, tulburările psihotice sau psihosomatice, toate își pot găsi rezolvarea. Trebuie doar să îndrăznești să ceri ajutor specializat.


CONTACT

Apelează chiar acum!Testimoniale