Studiu: țigările electronice distrug celulele stem din creier

deEchipa FunPsi Club

Studiu: țigările electronice distrug celulele stem din creier

Psihoterapie online
Psihoterapie online

Prezente pe tot parcursul vieții, celulele stem se tranformă în celule cerebrale, sanguine sau osoase.

Mult mai sensibile la condiții stresante decât celulele specializate, celulele stem oferă un excelent instrument pentru a studia expunerea la stimuli toxici, cum ar fi țigările și fumatul.


O echipă de cercetători ai University of California Riverside, au descoperit că țigările electronice, propuse în special tinerilor și femeilor însărcinate, generează un răspuns la stres care este nociv celulelor creierului. Țigările furnizează nicotina prin aerosoli și încălzirea unor arome chimice.

Deși nu este încă foarte clar mecanismul prin care acestea afectează celulele, mai ales mitocondriile, cunoscute ca „uzinele energetice ale celulei”, efectele sunt vizibile. Celulele studiate și supuse experimentului au dezvoltat un răspund de auto-apărare și supraviețuire, „stress-induced mitochondrial hyperfusion (SIMH)”.


„Dacă stresul generat de nicotină persistă, SIMH colapsează, celula neurală stem se deteriorează și eventual moare” susține Atena Zahedi, unul dintre cercetătorii implicați în studiu.

Conform specialiștilor, o atenție deosebită ar trebui să o acorde femeile însărcinate, mai ales în ultima fază a sarcinii, când creierul copiilor parcurge o fază critică de dezvoltare.

Pentru că părerea ta este foarte importantă pentru noi, te rugăm să răspunzi la un foarte scurt chestionar, dând click aici.

Dacă vrei să afli care este nivelul tău de depresie, printr-un autodiagnostic rapid și orientativ, click aici.Autodiagnostic online
Autodiagnostic online

Despre autor

Echipa FunPsi Club editor

Lasă un răspuns