iulie 8, 20193min782

Studiu: țigările electronice distrug celulele stem din creier

tigari_electronice
Prezente pe tot parcursul vieții, celulele stem se tranformă în celule cerebrale, sanguine sau osoase.

Prezente pe tot parcursul vieții, celulele stem se tranformă în celule cerebrale, sanguine sau osoase.

Mult mai sensibile la condiții stresante decât celulele specializate, celulele stem oferă un excelent instrument pentru a studia expunerea la stimuli toxici, cum ar fi țigările și fumatul.


O echipă de cercetători ai University of California Riverside, au descoperit că țigările electronice, propuse în special tinerilor și femeilor însărcinate, generează un răspuns la stres care este nociv celulelor creierului. Țigările furnizează nicotina prin aerosoli și încălzirea unor arome chimice.

Deși nu este încă foarte clar mecanismul prin care acestea afectează celulele, mai ales mitocondriile, cunoscute ca „uzinele energetice ale celulei”, efectele sunt vizibile. Celulele studiate și supuse experimentului au dezvoltat un răspund de auto-apărare și supraviețuire, „stress-induced mitochondrial hyperfusion (SIMH)”.


„Dacă stresul generat de nicotină persistă, SIMH colapsează, celula neurală stem se deteriorează și eventual moare” susține Atena Zahedi, unul dintre cercetătorii implicați în studiu.

Conform specialiștilor, o atenție deosebită ar trebui să o acorde femeile însărcinate, mai ales în ultima fază a sarcinii, când creierul copiilor parcurge o fază critică de dezvoltare.

Pentru că părerea ta este foarte importantă pentru noi, te rugăm să răspunzi la un foarte scurt chestionar, dând click aici.

Dacă vrei să afli care este nivelul tău de depresie, printr-un autodiagnostic rapid și orientativ, click aici.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

La FUN-PSI veți descoperi că orice obstacol poate fi depășit și orice problemă are o rezolvare! Depresia, iritabilitatea, anxietatea, fobiile, atacurile de panică, tulburările de alimentație, de comportament, de memorie, dependențele de orice tip, tulburările psihotice sau psihosomatice, toate își pot găsi rezolvarea. Trebuie doar să îndrăznești să ceri ajutor specializat.


CONTACT

Apelează chiar acum!Testimoniale