Premieră absolută: primul braț robotic controlat mintal fără implant cerebral

deEchipa FunPsi Club

Premieră absolută: primul braț robotic controlat mintal fără implant cerebral

Psihoterapie online
Psihoterapie online

Cercetătorii au reușit să dezvolte un sistem pentru a controla mintal, fără implant, un braț robotizat.

Sfera de aplicabilitate este enormă, de la îmbunătățirea considerabilă a vieții persoanelor paralizate sau cu amputări de membre, până la industrie, explorare, intervenții de la distanță etc.

Implanturile cerebrale există de mult timp iar modul în care acestea funcționează este destul de clar. Însă ele presupun costuri foarte mari de implementare și întreținere, sunt invazive și prezintă riscuri pentru pacient.

Motiv pentru care cercetătorii s-au concentrat tot mai mult pe captarea semnalelor cerebrale, fără implant. Deși inițial semnalele erau parazitate în mod masiv, deci dificil de identificat și urmărit, noile tehnici de decodificare cerebrală au ușurat considerabil munca specialiștilor. În plus, introducerea algoritmilor de învățare, din partea mecanismului robotizat, a crescut în mod extraordinar eficiența procesului.

Experimentele, puse în practică de către Carnegie Mellon University, s-au desfășurat pe un grup de 68 de subiecți, câte 10 sesiuni pentru fiecare. Rezultatul a fost controlul complet, fără implanturi, a unul braț robotizat care urmărea în mod fluid mișcările unui mouse pe monitorul unui computer.

Acest tip de descoperire ne dă indicii clare despre cum va arăta medicina următorului deceniu și cât de mult va contribui aceasta la creșterea nivelului calității vieții noastre.


Pentru că părerea ta este foarte importantă pentru noi, te rugăm să răspunzi la un foarte scurt chestionar, dând click aici.

Dacă vrei să afli care este nivelul tău de depresie, printr-un autodiagnostic rapid și orientativ, click aici.Autodiagnostic online
Autodiagnostic online

Despre autor

Echipa FunPsi Club editor

Lasă un răspuns