Cum influențează bacteriile intestinale personalitatea
Un studiu recent dezvăluie legătura dintre bacteriile din intestin și viața nostră socială.
Cercetătorii au demonstrat faptul că există o corelație între bacteriile intestinale, responsabile în mod principal cu diverse faze ale digestiei, și afecțiuni psihiatrice, precum depresia sau autismul.
Dar, până în prezent, microbiota intestinală nu a fost asociată, în concluziile experiementale, cu trăsăturile de personalitate.
655 de indivizi au fost implicați într-un studiu realizat de către Oxford University, concentrat pe axa microbiotă-intestin-creier.
Astfel, rezultatele analizei eșantioanelor de materie fecală au fost corelate cu datele extrase din chestionare despre personalitatea, comportamentul, viața socială, sănătate, obișnuințele alimentare și dinamica demografică a fiecărui participant.
Una dintre concluzii a fost că persoanele care au o viață socială dinamică prezintă și o diversitate mai mare a bacteriilor din intestin, aspect corelat și cu o sănătate generală mai stabilă.
„Studiul indică faptul că persoanele sociabile tind să aibă un număr ridicat dintr-un anumită spectru de bacterii, care este mai puțin prezent la persoanele cu autism” declară Katerina Johnson, coordonatorul cercetării.