Memorie mai bună prin stimulare cerebrală

stimulare_frontala
Stimularea lobilor frontali ai pacienților cu epilepsie în timpul somnului a dus la o îmbunatățire a memoriei.

Stimularea lobilor frontali ai pacienților cu epilepsie în timpul somnului a dus la o îmbunatățire a memoriei și poate reprezenta în viitor un ajutor în tratamentul bolilor Parkinson sau Alzheimer.

„În timpul somnului are loc un proces magic”, susține Dr Itzhak Fried, neurochirurg la Universitatea California din Los Angeles. Într-un studiu publicat în revista „Nature Neuroscience”, Fried și echipa lui au descoperit că prin stimularea electrică ușoară a unor zone cerebrale importante, cum ar fi lobul frontal și hipocampusul, în timpul somnului, este îmbunătățită capacitatea de recunoaștere și memorare, în cazul pacienților cu epilepsie.

Numeroase alte studii, realizate în ultimii ani, au arătat că menținerea unui echilibru între undele cerebrale generate în zonele importante ale creierului este vital în asigurarea unei memorii eficiente.

Fried și echipa lui au încercat să sporească acest echilibru între lobul frontal și hippocampus pentru a identifica o eventuală îmbunătățire a memoriei, în timpul somnului.

Inițial, au selectat un grup de pacienți cu epilepsie refractară la tratament medicamentos, care deja aveau implantați electrozi în diferite zone ale creierului. Astfel au reușit să monitorizeze activitatea neurologică cu o precizie foarte mare.

În cadrul studiului au obținut două tipuri diferite de stimulare cerebrală. Pentru a analiza efectele asupra memoriei, pacientii au fost expuși la imagini cu persoane faimoase, cuplate cu imagini ale unor animale. Ulterior fiecare pacient a petrecut o noapte în care s-a realizat stimularea cerebrală în timpului somnului, alternativ cu o noapte în care nu s-a făcut nicio stimulare. În diminețile următoare, pacienților li s-au arătat imagini cu persoanele faimoase văzute cu o seară înainte, cât și alte imagini cu persoane necunoscute. Cercetătorii au descoperit că recunoașterea persoanelor faimoase a fost mai bună după noaptea cu stimulare cerebrală, decât după noaptea fără nicio intervenție.

Autorii studiului speră că aceste rezultate vor fi de folos pacienților cu diferite tulburări de memorie și că, pe viitor, vor putea fi dezvoltate tehnici care să permită amplificarea unor anumite tipuri de memorie, cât și inhibiția altora cu potențial negativ, cum ar fi cazul pacienților cu Sindrom de Stres Posttraumatic.

Autor: Andreea Placintă

Sursa: Wired

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

La FUN-PSI veți descoperi că orice obstacol poate fi depășit și orice problemă are o rezolvare! Depresia, iritabilitatea, anxietatea, fobiile, atacurile de panică, tulburările de alimentație, de comportament, de memorie, dependențele de orice tip, tulburările psihotice sau psihosomatice, toate își pot găsi rezolvarea. Trebuie doar să îndrăznești să ceri ajutor specializat.


CONTACT

Apelează chiar acum!



Testimoniale