martie 25, 20195min1668

Învățarea prin observare

invatare_observatie
După învățarea prin asociere și învățarea pe cale de consecință , în textul de față prezentăm învățarea prin observare sau modeling.

După învățarea prin asociere și învățarea pe cale de consecință , în textul de față prezentăm învățarea prin observare sau modeling.

Învățarea prin observare se desfășoară prin expunerea subiectului la o acțiune pe care trebuie să o vadă direct și să o reproducă.

Acest tip de învățare, prin imitație, este specific vârstei mici dar se regăsește pe tot parcursul vieții. În timp ce copilul preia modele comportamentale și soluții practive observând adulții sau alți copii, persoana matură tinde să învețe din contexte sociale.

De exemplu, când intrăm într-un restaurant și observăm unde-și depun hainele ceilalți clienți ne aflăm într-o situație de învățare prin observare.

În același mod, utilizând învățarea prin observație, un copil poate învăța să înjure sau să fie agresiv, de exemplu, chiar dacă părintele nu-și propune acest lucru.

Fazele învățării prin observație sunt:

  • Atenția: cel care observă trebuie să își concentreze atenția asupra acțiunii pe care trebuie să și-o însușească. Eficiența acestei faze depinde atât de caracteristicile stimulului cât de cele ale observatorului (cât de interesat este, de exemplu)
  • Retenția sau memorizarea: observatorul trebuie să rețină ceea ce vede. Eficiența depinde de capacitatea acestuia de a codifica mental ceea ce vede în scheme ușor accesibile și identificabile.
  • Imitația sau faza motorie: observatorul trebuie să aibă capacitățile fizice și intelectuale necesare imitării. Uneori imitarea unui comportament presupune un set de abilități pe care observatorul trebuie să și le dezvolte, treptat.
  • Motivația: obsevatorul trebuie să fie motivat pentru a reproduce comportamentul

Deseori acest tip de învățare se combină cu învățarea pe cale de consecință. Învățarea prin observație poate acționa atât pozitiv cât și negativ, pentru a învăța acțiuni direct observabile sau pentru a determina abordarea unor noi tipare mentale.


Pentru că părerea ta este foarte importantă pentru noi, te rugăm să răspunzi la un foarte scurt chestionar despre cum preferi să îți furnizăm informațiile, ce fel de teme te-ar interesa, dând click aici.

Dacă vrei să afli care este nivelul tău de depresie, printr-un autodiagnostic rapid și orientativ, click aici.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

La FUN-PSI veți descoperi că orice obstacol poate fi depășit și orice problemă are o rezolvare! Depresia, iritabilitatea, anxietatea, fobiile, atacurile de panică, tulburările de alimentație, de comportament, de memorie, dependențele de orice tip, tulburările psihotice sau psihosomatice, toate își pot găsi rezolvarea. Trebuie doar să îndrăznești să ceri ajutor specializat.


CONTACT

Apelează chiar acum!



Testimoniale