Alcoolismul: sugestii practice, de suport, pentru familie
Oricine este apropiat de cineva care abuzează de alcool știe prea bine că acesta nu va căuta prea repede ajutor și nu va accepta un tratament până când nu trece prin ani de probleme legate de abuzul de alcool.
Prin urmare este esențial de a înțelege cum să reducem refuzul tratamentului. Pe lângă beneficiile evidente pe care le au persoanele dependente în urma tratamentului și cei care țin la ei au mult de câștigat.
Familia este foarte afectată de consecințele colaterale ale consumului de alcool, cu dificultăți financiare, scăderea coeziunii de familie sau violență domestică.
Deși există strategii specifice de intervenție create să crească motivația în rândul consumatorilor care participă măcar la o ședință, mulți refuză să se apropie de o clinică sau un psiholog. Este importantă dorința de a încerca un tratament, pentru că odată ce a început un tratament, va fi mai ușor să revină la el atunci când apare o recădere.
Membrii familiei consumatorului de alcool sunt considerați o resursă valoroasă în a aduce persoana dependentă la tratament, ei sunt adesea cei mai dornici să îl ajute. Pot avea la rândul lor o varietate de probleme mentale sau fizice, necesitând și ei tratament. Pot fi învățați abilități de a scădea
abuzul de alcool a persoanei dependente și de a crește șansa către începerea tratamentului acesteia.
Există bine cunoscutul program al Alcoolicilor Anonimi în care sunt implicați și membrii familiei. Dar s-a dovedit că abordările pozitive, non-confruntative sunt mult mai eficiente, deoarece membrii familiei tind să evite confruntarea (din cauza agresivității și respingerii celui dependent).
Membrii familiei sau cei apropiați nu sunt responsabili pentru consumul persoanei, dar se pot comporta într-o manieră care să faciliteze abuzul de alcool al persoanei. De exemplu: cei care îi acordă atenție mai multă atunci când persoana este intoxicată ( tatăl a venit beat și atunci mama este mai grijulie cu copilul sau soția care încălzește mâncarea când soțul vine acasă beat).
Prin terapie cei apropiați pot fi învățați cum să-și modifice comportamentul astfel încât să încurajeze starea de sobrietate/de a fi treaz și să nu mai reîntărească obiceiul de a consuma alcool, cum ar fi: ruda care stă mai mult timp cu cel beat, va învăța să petreacă mai mult timp cu el doar când este treaz și să comunice într-o manieră empatică motivul pentru care și-a schimbat comportamentul.
Membrii iubitori ai familiei îndepărtează uneori consecințele negative ale consumului de alcool, ca atunci când îi plătesc o factură ca să nu aibă penalizări. Alternativa mai bună ar fi ca ei să îl informeze că îl vor
ajuta cu plata facturii dar, doar atunci când nu mai consumă alcool; iar dacă acesta nu îl solicită cât este treaz, se recomandă să fie lăsat cu factura neplătită, astfel încât să înțeleagă consecințele comportamentului său.
Căile principale abordate cu aparținătorii sau cei apropiați unui dependent de alcool sunt:
- Motivarea și sprijinul lor – pentru că uneori motivația lor scade atunci când realizează că ei trebuie să ducă tot greul inițial. Iar motivarea lor se poate face și ajutându-i în plan personal să-și găsească satisfacția propriei lor vieți, să își seteze obiective proprii în diferite arii ale vieții lor și să le fie monitorizat și încurajat progresul către aceste obiective.
- Analiza funcțională – care își propune să găsească comportamente sănătoase care să servească aceeași funcție ca și consumul abuziv de alcool. Pentru aceasta trebuie petrecut timp ca să se înțeleagă contextul în care are loc consumul abuziv al persoanei. Astfel li se cere aparținătorilor să descrie modelul de consum al persoanei în cauză, începând cu declanșatorii externi (persoane, locuri unde are loc consumul), dar și cei interni (gânduri, sentimente ale persoanei în cauză). De exemplu: persoana bea atunci când se întâlnește cu colegii de muncă, după ce iese de la serviciu și pentru că în drum are o cârciumă; este și afectat că băiatul nu îl mai ascultă, nu mai învață și s-a îndepărtat de el și se gândește că a eșuat ca tată.
Aparținătorii sunt învățați să găsească opțiuni de a influența persoana în modul în care răspunde la declanșatori printr-un comportament alternativ sănătos, cum ar fi: după muncă să plece cu autobuzul și nu pe jos, pentru a evita cârciuma, sau să își propună o dată pe săptămână să meargă cu băiatul la fotbal pentru a reface relația lor.
Tot cei apropiați pot identifica consecințele pozitive ale consumului de alcool, factorii care mențin acest comportament. Iar apoi să sugereze metode sănătoase care să răspundă acelorași nevoi și să dezvolte un plan de a le introduce la persoana dependentă.
Pot fi identificate de asemeni și consecințele negative ale consumului de alcool, deoarece acestea pot fi folosite ca factori de motivație pentru întreruperea consumului. De exemplu: din cauza băuturii își alterează starea de sănătate, băiatul nu mai vrea să vină acasă după școală și doarme la prieteni, iar soția își pierde afecțiunea pentru el.