10 Tips-uri pentru sănătatea creierului – partea a doua

coperta_tips2
Partea a doua: despre reducerea stresului, dietă, consumul de apă și drogurile recreaționale. Totul pentru sănătatea creierului

În ultimii ani există o explozie a informațiilor obținute din studiile despre creier. Se pot extrage însă câteva principii esențiale, bine fundamentate, care ne pot ajuta să ne îmbunătățim sănătatea acestuia.

Prima parte o puteți citi dând click aici iar a treia parte aici.

  1. OBICEIURI ZILNICE DE REDUCERE A STRESULUI

    Stresul cronic este o stare fiziologică foarte distructivă. Pe măsură ce corpurile noastre fizice au evoluat într-o lume periculoasă, răspunsul de tip luptă-fugă-înghețare a servit ca mecanism biologic de apărare pentru a crește supraviețuirea speciei.

    Acum în zilele noastre cauzele principale de stres sunt non-fizice (stresul de la muncă, financiar, din relații, politic), iar efectele sale – creșterea tensiunii arteriale, a frecvenței cardiace, respirației, redistribuirea sângelui către mușchi, eliberare crescută de adrenalină și de cortizol, creșterea tensiunii musculare, dilatație pupilară, evacuare intestinală și hipervigilență – nu mai ajută la supraviețuire, ci mai degrabă cresc riscul de instalare a multor condiții medicale.

    În anii ’80 dr. Kabat-Zinn a pus bazele tehnicii de Reducere a Stresului bazată pe Mindfulness, ce constă într-un program de terapie de grup de 8 săptămâni, validat pe criterii clinice, prin care pacienți cu o gamă largă de simptome medicale sau psihologice sunt învățați practicile meditației mindfulness.

    De atunci practicarea mindfulness a fost inclusă în intervențiile de bază zilnice pentru corectarea diverselor simptome medicale sau psihologice, ca și pentru facilitarea sănătății și a stării generale de bine.

    Există și alte metode de a dezvolta o practică anti-stres, incluzând: practici spirituale, religioase, tehnici de relaxare, meditația.
  2. O DIETĂ SĂNĂTOASĂ ȘI DIVERSĂ

    Auzim adesea sintagma ”ești ceea ce mănânci”, care conține un mare adevăr. În ultimii 50 de ani au crescut exponențial domeniul nutriției și înțelegerea efectelor pe termen lung a dietei ce promovează sănătatea, în detrimentul celor care duc la îmbolnăvire.

    Componentele principale ale unei diete sănătoase includ cereale integrale, fructe și legume proaspete, pește proaspăt, nuci și grăsimi nesaturate (incluzând aciziin omega-3). Cășunele, afinele și murele conțin antocianine care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii ce pot fi protective pentru creier.

    An după an ”dieta Mediteraneană” este promovată ca fiind sănătoasă și ușor de respectat pentru o persoană obișnuită. Bine-nțeles că există și persoane cu cerințe nutriționale specifice.
  3. BEȚI MULTĂ APĂ

    Menținerea unei bune hidratări, ideal cu apă pură, duce la o bună sănătate fizică generală, dar și a creierului. Obiceiurile noastre au făcut ca sucurile și alte băuturi care conțin zahăr sau îndulcitori să fie adesea mai accesibile decât un pahar de apă pură; în aeroporturi o sticlă de apă costă de obicei mai mult decât orice băutură non-alcoolică în aceeași cantitate.
    Dacă urina este foarte deschisă la culoare, înseamnă că bei suficientă apă.
  4. SCADE DROGURILE ”RECREAȚIONALE”

    Deși această recomandare pare evidentă, există multe păreri diferite asupra ce înseamnă consumul redus/moderat/problematic de droguri recreaționale. Institutul Național de Sănătate din America își reînnoiește constant recomandările asupra ce însemnă un consum sănătos zilnic de alcool: pentru adulți, atât bărbați cât și femei, recomandările actuale sunt de o porție de băutură alcoolică pe zi (adică o bere, un pahar de vin sau un shot de tărie).

    Dacă ingerăm o substanță care aduce o schimbare perceptibilă asupra funcționării creierului, însemnă că acea substanță schimbă fiziologia creierului.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Despre noi

La FUN-PSI veți descoperi că orice obstacol poate fi depășit și orice problemă are o rezolvare! Depresia, iritabilitatea, anxietatea, fobiile, atacurile de panică, tulburările de alimentație, de comportament, de memorie, dependențele de orice tip, tulburările psihotice sau psihosomatice, toate își pot găsi rezolvarea. Trebuie doar să îndrăznești să ceri ajutor specializat.


CONTACT

Apelează chiar acum!